Minimaliststädning: Tvättstugan

Det finns olika metoder för att rensa i sitt hem. Man behöver inte gå all in enligt en viss bok eller blogg utan kan plocka ihop tips från flera håll. Jag kallar min egen metod för Minimaliststädning. Jag har inspirerats mest av den så kallade KonMari-metoden, som bygger på den japanska organisationskonsulten Marie Kondos böcker. Jag har även gått in för det nygamla konceptet Capsule Wardrobe, Kapselgarderob på svenska. Mer om den senare längre fram när vi kommer till avdelningen kläder.

Det bästa med KonMari-metoden är att den är väldigt definitiv. Att bara rensa lite då och då på måfå gör inte att du kommer till något riktigt avslut, du kommer bara få fortsätta rensa. KonMari-metoden är tuff, den tar flera månader, men det finns ett slut som hägrar och då är ditt hem precis som du vill ha det, och du kommer inte vilja ta in några onödiga prylar i hemmet mer.
Man ska inte använda KonMari i syfte att rensa ut för att kunna köpa nya fräscha saker, då har man missat hela poängen. Meningen är att man inte ska köpa något nytt förrän det verkligen behövs, egentligen bara när någon av de nuvarande sakerna/kläderna/möblerna gått sönder.

Här är några viktiga KonMari-punkter som skiljer metoden från andra:
* Utgå från de saker du vill spara, de saker som ”glittrar” för dig, och gör dig av med resten. Det behöver inte vara själva saken som glittrar, det kan också vara dess funktion som gör det.
* Bli inte bunden av saker för att de har varit en gåva från en älskad person. Tacka saken för att den gavs i kärlek, tacka för det den eventuellt har betytt och ge den sedan vidare eller släng den.
* Rensa inte rum för rum utan kategori för kategori. På så sätt kommer inte minsta lilla pryl undan rensningen.
* Ha en tydlig målbild för rensningen som hjälper när det tar emot. För ta emot kommer det att göra att KonMaria ett helt hem. Vad vill du uppnå när allt är klart? Mer tid? Mer sinnesfrid? Skriv upp målen.
* Gör dig snabbt av med sakerna som du har rensat bort så att påsar och säckar inte blir ståendes i hemmet. Skänk till second hand och kasta på återvinningen, förslagsvis en gång i veckan. Tänk på att en del av det utrensade kan blir till stor glädje för andra.
* KonMaria bara dina egna saker och gemensamma utrymmen. Om familjen blir intresserade, vilket de oftast blir då de märker vilken eufori den som rensar i sitt hem får uppleva, hjälp då övriga familjemedlemmar att komma igång.

Jag har alltid rensat mycket bland mina saker och haft bra ordning, därför hoppas jag att det inte ska bli alltför jobbigt och ta lång tid nu när jag tar organiserandet till en högre nivå med KonMari.


Tvättstugan efter rensningen.

För några dagar sen drog jag igång rensarprojektet med att organisera tvättstugan, som är ett litet utrymme där det måste finnas plats både för förvaring och för att hålla på med tvätt och strykning. Det var tidigare ett litet kyffe som var småsunkigt och rörigt med fullt med ludd från torktumlaren i små högar och massor med färgglada wettexdukar i varierande grad av trasighet.

Jag organiserade allt som har med tvätt och strykning att göra i förvaringslådor ovanpå varmvattenberedaren. Vasken och bänken gjordes ren. Trådkorgarnas innehåll (dukar, kökshanddukar, grytlappar, skovårdsgrejer, glödlampor, batterier och proppar) gicks noggrant igenom liksom skåpet under vasken (städprylar, uttjänta handdukar till trasor och saker för blomvård). Alla övertaliga, onödiga och trasiga saker kastades, det blev en full påse. För att enkelt kunna slänga saker i fortsättningen hängde jag en tom plastpåse på dörrhandtaget. För nu gäller det att hålla hård disciplin med ordningen! Det räcker med att en person lämnar kvar en tom tvättmedelsförpackning för att man kan börja ge upp och låta utrymmet sunka till sig igen. Då gäller det att fortsätta tänka på meningen med KonMari och på sina målbilder…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *