Minimaliststädning: Hallen

Hallen är ett utrymme där det både ska förvaras en del saker och samtidigt se välkomnande ut för en gäst eller när man själv kommer hem. I vår hall finns en gammal Ikea Kallax hylla, två låga byråer, en klädstång, en stol och en hallmöbel med klädhängare och skohylla.

Kallaxhyllan som består av 16 kvadratiska hyllor, delades upp så att var och en i familjen fick ett antal hyllor, och efter att ha rensat ut ganska mycket onödiga saker blev det ändå ganska många tomma hyllor. (De kan säkert komma väl till pass senare, till exempel när vi går igenom det stora förrådet.) Byråerna tömdes och gicks igenom liksom allt som hängde på krokar.

Hallen har blivit transit för saker som ska in i förrådet eller ut i bilen för vidare transport till återvinningen. Jag hittade många sådana saker när jag rensade: klockor utan batteri, laddsladdar som katterna tuggat sönder, extra skosnören, kepsar som ingen använder mitt i vintern och tidningar som bara lagts in i en hylla för flera år sedan och aldrig öppnats. Allt sådant var skönt att få bort därifrån och antingen kasta, återvinna, skicka ner i loppispåsen eller lägga på dess rätta plats någon annanstans i huset.

Den nya ambitionen är nu att genast ställa tillbaka de saker jag har använt på dess rätta plats istället för att förvara dem tillfälligt i hallen. Att hallen har fått tjäna som tillfällig avstjälpningsplats beror på tre saker:
– Det är svårt att veta var saker verkligen hör hemma när inte hela huset är ordentligt genomgånget och var sak har fått sin givna plats, då är det lätt att de vilsna prylarna får en ”mellanlandning” i hallen.
– Det har hela tiden kommit in nya saker i huset utan att gamla har rensats ut, och de förvaringsutrymmen som finns har fyllts upp ganska fort.
– Ett utrymme som inte har fått den respekt och uppmärksamhet det förtjänar blir lätt någon slags allmän slasktratt.

Men hallen är lika viktig som något annat rum. Det är det första rum du ser när du kommer hem, och det sista innan du går. Det är där du säger hej och hejdå till din familj och dina djur. Då är det trevligt att mötas av en ren och proper hall med ett par ljuslyktor och fina krukväxter i fönsterkarmarna. Det är inte alltid perfekt städat, men du vet att det väldigt lätt kan bli det, och det räcker. En av många fördelar med det minimalistiska hemmet är ju att veckostädningen blir så mycket enklare när själva ”grundrensningen” är gjord en gång för alla.

En kommentar

  1. Så sant Villemo om hallen: saker hamnar ju verkligen där på väg till annan förvaring. Måste vara härligt att komma loss på riktigt som du har gjort!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *