Minimaliststädning: Lilla badrummet

Efter köket var det lilla badrummet på ovanvåningen nästa rum i turordningen.

För varje rum jag blir klar med får jag en ökad känsla av lätthet och frihet. Både för att onödiga saker försvinner och för att det är så härligt att röra sig i huset bland de saker som är kvar, saker som jag verkligen tycker om och som har fått sin plats definierad. Jag får också en stark känsla av att jag gör upp med mitt förflutna, och att det är en nödvändig process för att jag ska kunna leva fullt ut i nuet och framtiden.

I lilla badrummet rensade jag bland mina smycken och ordnade dem jag vill ha kvar i ett skrin med glaslock med fem invändiga fack. Jag är väldigt nöjd med hur snyggt det blev. Nu får jag snabbt översikt över det jag har och inget ligger och trasslar ihop sig.

 

I badrumsskåpet organiserade jag småsaker i askar och större saker efter kategori.

Jag är en person som i min livsfilosofi vill fokusera på att förstärka det friska. Därför har jag inget ”medicinskåp”. Allt som jag har köpt på apoteket har jag fasat ut och den enda som är kvar nu är i princip ett paket plåster och två rullar bandage. Istället har jag inrättat en ”friskhörna” i badrumsskåpet med oljor, salvor, tinkturer m.m. som jag använder förebyggande och till mindre krämpor.

Det blev inte så mycket saker kvar på vissa hyllor. Jag noterar att tomma ytor ger mig en känsla av osäkerhet. Jag är van vid att det är saker i alla lådor och på alla hyllor. Det verkar både farligt och fattigt när det ser sådär glest ut.

Det är främst två saker jag är ”rädd” för. Det ena är att jag ska ångra det jag har kastat, gett bort eller sålt. Det andra är att saker som jag tidigare har haft stora lager av ska ta slut. Och när man tänker efter är det helt irrationella rädslor båda två. Jag har nästan aldrig ångrat något som jag har gjort mig av med, snarare har jag ångrat att jag inte har gjort mig av med saker snabbare istället för att bara låta dem ligga år efter år. Det finns i stort sett inget som är oersättligt och inte kan köpas på nytt, om det trots allt skulle visa sig att man har kastat bort något som man behövde. Och vad gäller lagerhållning hemma finns det i stort sett inget som man behöver köpa mer än en veckas förbrukning av åt gången. All annan bunkring är helt onödig och är antagligen ett arv ifrån svunna tider då vi behövde samla så mycket vi kunde främst av mat när vi fick möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *