Minimalisten och Black Friday

Nu är det bara timmar tills butiker och webbshopar slår upp dörrarna till Black Friday. Flera körde igång kampanjen redan förra veckan med Pre Black Friday och andra har haft rabatter hela den här veckan – Black Week. Tidigare i november hade vi Single´s Day, också det en köpdag. Kärt barn har många namn… eller är det kanske snarare handeln som aldrig tycks lida brist på kreativitet när det gäller att hitta på nya trix för att få oss att köpa mer.

Ska du handla på Black Friday? En fråga som nog många har fått, eller själva ställt till sina familjemedlemmar och vänner den senaste tiden.  Om det är något du verkligen behöver köpa just nu, kan det vara läge att vänta tills imorgon. Men om du ”bara ska kolla vad det finns” är risken stor att det görs ett eller flera onödiga inköp.

Det är just de här ”ska bara kolla vad som finns”-tillfällena som jag försöker få bort från mitt liv. Tidigare tyckte jag det var roligt att åka till stan ”bara för att kolla runt lite”. Nästan alltid slutade det med att jag kom hem med något som jag inte ”visste att jag behövde” innan jag åkte dit. Jag hade uppfunnit ett köpbehov, bara för att det var så tråkigt att komma hem tomhänt.
Jag tycker fortfarande om att gå på stan, men mest för att insupa atmosfären nu för tiden, och om jag går in i en affär ska det vara för att jag tror att jag kommer att finna något jag söker där. Inte för att ”kika lite”. Oftast är det bara förbrukningsvaror jag är på jakt efter. Te är roligt att köpa, och ljus. När det gäller kläder har jag i stort sett köpstopp efter att jag fick ordning på min kapselgarderob tidigare i år. Jag får bara köpa nytt om något går sönder och inte går att laga, och då kollar jag alltid begagnatmarknaden först.

Förra Black Friday handlade svenskarna för den fullständigt galna summan 5,3 miljarder kronor. Det är ganska ofattbara pengar för en enda dags konsumtion, och då har knappt ens själva julhandeln kommit igång, eftersom Black Friday brukar vara startskottet. Var tredje svensk handlade på Black Friday, vilket betyder att dessa personer handlade för i snitt 2 290 kr
5,3 miljarder år 2017 var en ökning på 46% sedan 2016. Hur mycket blir det i år? Black Friday visar inga tendenser till att mattas av utan snarare förväntas det bli en ännu högre summa i år.

Alla vill göra en bra affär och spara pengar. Men frågan är hur mycket vi egentligen sparar. Hade vi tänkt köpa just den saken till ordinarie pris – ja då är det ett bra köp att vänta till Black Friday och spara 25%. Men att surfa runt bland alla nyhetsbrev och erbjudanden för att ”se vad som finns” är ingen bra idé för din ekonomi. Då blir det som när du går in i en butik för att ”kolla läget” – du kommer nästan garanterat ut med en eller flera saker som du egentligen inte planerat att köpa.
3 för 2 är en vanlig sorts rea, inte bara på Black Friday utan året om, särskilt när det gäller underkläder och strumpor. Hade du tänkt köpa ett par strumpor måste du nu ta ett par till och alltså betala dubbelt så mycket för att få det tredje paret gratis. En del kanske tycker att det är bra, för då behöver man inte köpa strumpor så ofta. Men det kan också bli så att du inte hittar just de strumporna du verkligen vill ha och måste göra en kompromiss bara för att få den där rabatten. Själv tycker jag inte om att bunkra saker efter att jag rensade ut mitt hem tidigare i år, och vill bara komma hem med exakt det jag hade tänkt att köpa.
Handeln bedriver inte välgörenhet mot dig och din plånbok, utan har en enda sak i sikte: att skapa efterfrågan och trogna kunder och SÄLJA. I vissa fall måste de också svara upp emot sina aktieägare. Affärerna säljer inget bara för att vara snälla. De butiker och märken som inte ställer upp på Black Friday-spektaklet är kanske de som är snälla på riktigt?

Vad Black Friday har för inverkan på klimatet kan vi bara ana när vi tänker på de miljoner paket som skickas bl a från Kina. Hur mycket har inte dessa paket på sitt samvete när de når ditt utlämningsställe? Vatten har slösats vid framställningen och kemikalier har smutsat ner omgivningarna kring fabriken. Avgaser har sprutat ut under många mils transporter. Men vad gör det – det blir ju någon annans problem, långt härifrån…?

Jag ska nog inte köpa något imorgon på Black Friday. Jag har allt jag behöver.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *