En minimalistisk adventstid


Ett bra sätt att koppla av på i adventstid är att dricka en guldlatte med gurkmeja och kardemumma. Att göra något enkelt men fint julpyssel är också avstressande.

 

Black Friday är avklarad. Det var en dag som vilken fredag som helst. Jag köpte inget förutom att jag var inne på Ica och handlade lite mat.

 

De här fina ”holländska husen” med led-ljusbelysning tillverkade jag och min dotter förra veckan. Inget särskilt julpynt egentligen utan de kan vara framme hela den mörka årstiden.

 

Nu kommer adventstiden. En tid som jag älskade som barn, men som jag har varit mer kluven till som yrkesarbetande och ännu mer när det kombinerades med att bli förälder.
Det är en tid när jag som kyrkomusiker förväntas leverera mängder med adventspsalmer, luciatåg och julsånger på löpande band för att andra ska få en mysig advents- och jultid. Konserter och körövningar ligger på kvällar och helger, när de flesta är lediga. Väldigt få kan föreställa sig hur det är att ständigt prestera på en så hög konstnärlig nivå – vilket mått av förberedelser, koncentration och gott humör som krävs för att klara av en decembermånad på en organisttjänst.
Min egen påfyllning av julstämning och frid har alltid legat långt ner på listan. Umgänge med släkt och vänner likaså. Det har i många år känts övermäktigt att kombinera ett krävande kreativt yrke som ”peakar” i december med att kunna fira jul med familj och släkt, laga julmat och känna julfrid. Jag har inte varit överens med julen på många år. Den har varit bäst när den har varit över.
Men jag vill kunna tycka om julen igen. Jag vill hinna bjuda på glöggfest. Strosa på stan och uppleva julstämningen. Engagera mig i skolans julbasar. Spela spel, se på julfilm och baka tillsammans med familjen. Uppleva det innersta med julen. Den där känslan av stämning och frid som man nästan bara kan komma åt när man är barn. Men den finns fortfarande, även för oss vuxna, någonstans bortom stressen och köphysterin.

Som minimalist är ett av mina mål att kunna frigöra mer tid till roliga saker. Det gäller förstås även adventstiden och julen. Så nu när jag jobbar deltid blir det mer tid för att göra saker för mig själv och familjen och inte bara serva andra hela tiden. Även om jag fortfarande inte är helt nöjd är det åtminstone mycket bättre.
I år gjorde jag en lista på hur jag skulle vilja fira advent och jul på ett minimalistiskt sätt, det vill säga på det sätt jag själv vill, med hänsyn till resten av familjens önskemål, och med fokus på annat än stressande och dyra inköp och aktiviteter.
På min lista stod det:
1. Kom i julstämning genom att läsa julböcker och se julfilmer. Leta tips på pyssel och godsaker på t ex Pinterest (görs med fördel någon vecka före första advent).
2. Göra en adventskalender med aktiviteter/uppdrag åt det yngsta barnet
3. Bjuda några vänner på glögg eller adventsfika
4. Julpyssla
5. Önska och ge så många begagnade och egentillverkade julklappar som möjligt, och köp det mesta på nätet för att undvika butikernas stress
6. Ta en julfika på stan och uppleva julstämningen
7. Julbaka, t ex pepparkakor
8. Tända många ljus och ljusslingor
9. Gå på en gammaldags julmarknad
10. Gå på julgudstjänst eller julkonsert i kyrkan
Kanske inte allt går att uppfylla under en och samma adventstid, men det är min strävan att de flesta ”ingredienserna” ska ingå.

 

Mormors fina hemsydda gamla paketkalender har nu blivit en aktivitetskalender.

 

En aktivitetskalender är så mycket roligare än en paketkalender med 24 småsaker som bara bidrar till ännu mer nedskräpning och överkonsumtion. Jag fick otroligt fin paketkalender av min mormor 1980, och min snälla mamma fyllde den med små paket under många jular. Det var väldigt uppskattat! Självklart ville jag att den fina kalendern ska gå i arv till mina barn, och under flera år har vi använt den som paketkalender, en inte helt enkel uppgift för en person som jag som inte tycker om att köpa små leksaker… Men nu när barnen är äldre, och hela familjen har ett annat tankesätt kring konsumtion och prylar, har jag omvandlat den till en aktivitetskalender istället. Min variant av aktivitetskalender är att man får en liten ätbar present varje adventssöndag och ett litet paket med någon sak på själva julafton. Alla de andra dagarna får man en lapp där det står en uppmaning eller en aktivitet som vi ska göra under dagen.
Tanken är att aktiviteterna knappt ska kosta något, att de så ofta som möjligt ska involvera hela familjen och att fokus ligger på tid tillsammans. Skulle aktiviteten som står på dagens lapp av någon anledning inte bli av, kan man få ha den tillgodo till en annan dag. Det är i huvudsak den 11-åriga dotterns kalender men för det mesta riktar det sig som sagt även till tonåringen och de vuxna. Det står inte ”självklarheter” på aktivitetslapparna, som att sätta upp julpyntet och hämta gran, det behöver man ingen kalender till utan det gör man ju ändå. Det ska istället vara lite överraskande saker. Roliga små utmaningar och oväntade händelser.
Här är lite tips på vad man kan skriva på lapparna ifall man vill göra en egen aktivitetskalender. Du kan säkert själv fylla på med egna idéer beroende på vad ni tycker om att göra i familjen och hur gammalt barnet är. Om man har flera barn i passande ålder kan de turas om att ta ”dagens lucka” istället för att man ska göra flera kalendrar.
* Sortera ut saker eller kläder och skänka till behövande
* Titta på julfilm
* Högläsning ur julbok
* Utflykt till havet (eller annan vacker plats) och ta med glögg i termos
* Baka pepparkakor
* Ge något extra gott till husdjuren
* Ge en liten slant till något välgörande, t ex hemlösa katter
* Ge vinterfåglarna där ute något extra gott att äta
* Skriv något snällt på en lapp och stoppa i någons jackficka på skolan
* Bestäm mat och laga den, själv eller tillsammans med syskon
* Spela och sjung julsånger tillsammans

Jag hade planerat att gå på julmarknad förra helgen men det var inget av barnen som ville följa med så vi stannade hemma. Men julmarknad blir det ändå. Jag ska nämligen själv delta i en julmarknad på första Advent, nu på söndag här i Vitaby. Det ska bli så roligt eftersom det också är första gången (åtminstone på väldigt många år) som det är julmarknad här i byn. Jag kommer att sälja mina teblandningar, lite hemgjort julgodis, noter till en del av min musik samt lite julpyssel. Jag hoppas att vi ses där!

 

Julgodis på gång till julmarknaden: veganvänlig kola och grönt chokladbräck med matchate. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *