Mer trevligt att göra av rosor

Det är väldigt härligt med rosor. De flesta uppskattar dem för sitt sköna utseende och berusande doft, och jag uppskattar dem dessutom för sina goda och läkande egenskaper. Rosen är bl a rik på vitamin C och flera mineralämnen. Den skyddar mot fria radikaler eftersom den är en stark antioxidant, den ger näring till huden och bindväven och stärker vårt immunförsvar och motverkar inflammation.

Förra året skrev jag ett inlägg om rosensaft. Det är fortfarande bland de godaste saftsorter jag vet, och jag gjorde en sats i år igen. Den här gången blev den ännu mer djuprosa i färgen, trots att jag använde samma sorts rosor som förra året, vilda nyponrosor. Det är spännande med alla variationer, även om man tycker att man gör nästan likadant varje gång! Det enda jag gjorde annorlunda den här gången var att jag pressade ut saften ur citronerna och rev av skalet med ett cest-järn, eftersom jag inbillar mig att man får ut mer av citronerna då än om man ”bara” skivar dem.

I år var jag sugen på att prova fler saker gjorda på rosenblad. Efter att mest ha varit inriktad på ät- och drickbara saker tidigare, har jag mer och mer börjat intressera mig för den ”yttre” vården, hudvården. Så nu har jag med gott resultat provat att göra både ansiktsvatten och kroppsskrubb på rosor.

Hemgjort rosenvatten, som kan användas både som ansiktsvatten, rakvatten och att smaksätta maträtter med.

Ansiktsvattnet är väldigt enkelt att göra: Finhacka 50 g rosenblad och lägg i en skål. Koka upp 1,25 dl vatten och häll över. Låt stå och dra över natten. Sila av bladen och häll upp på en ren flaska. Förvara i kylen.
Jag köpte fina flaskor på Söstrene Grene när jag var på Bornholm över midsommar. Jag brukar vanligtvis återanvända flaskor jag redan har hemma, men eftersom min produktion av hemlagat och hemgjort ökar för varje år, behövde jag lite nytt.

Kroppsskrubben gjorde jag på följande vis: Lägg 5 dl finmalet Himalayasalt i en matberedare. Fyll på med 2,5 dl ekologisk kallpressad olja, t ex mandel, jojoba eller raps och 2 nävar färska rosenblad. Mixa och sleva sedan över skrubben i en ren glasburk. Eftersom skrubben är så fet behöver man inte smörja in sig med något efter duschen. Skrubben håller minst ett halvår i rumstemperatur.

 

Mer att göra med rosor? Smaksätt vatten med rosenblad! Nu under sommaren fyller jag nästan dagligen på vattenkaraffen med olika blommor, kryddväxter och bär. Här är en härlig blandning av gurkört, körsbär, jordgubbar, citronmynta och rosenblad.

Här ska det bli rosenlikör, med lite annat gott i.

Gör likör på rosorna! Här är det inte så viktigt med exakta mått, däremot är det viktigt att täcka blommorna med spriten och att fylla burken ända upp. Ta därför inte en större burk än att du har tillräckligt med sprit som fyller den. Blommorna måste ligga under spritytan hela tiden och komma i kontakt med så lite syre som möjligt, annars kan de oxidera. Det är inte farligt om det händer, men likören kan bli lite brunare än önskat.
Ta en näve rosenblad och, om du vill, komplettera med lite annat som naturen erbjuder för tillfället, t ex bär eller fläderblommor (undvik bara att ta med så mycket av stjälkarna, de ger en bismak av gräs som man kanske inte vill ha i det här sammanhanget). Lägg i en burk eller flaska (med vid hals) och fyll upp med neutral sprit som brännvin eller vodka. Stäng locket och låt stå i 10 dagar. Skaka kärlet varje dag. Blanda ner socker mot slutet, kanske på dag sju. Börja med en halv deciliter och smaka dig fram. Sockret löser sig under de sista dagarna. Sila ifrån rosenbladen på den tionde dagen och häll på en ren flaska.

Källor: www.läkeörter.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *