Flädertider

Som de flesta nog har märkt blommar allting lite tidigare i år. Flädern brukar minst dröja tills midsommar här hos mig på Österlen, men den här gången har den sin storhetsperiod i skrivande stund, i mitten av juni. Överallt ser jag fläderbuskar och tänker att det är ett fruktansvärt slöseri att de bara får blomma över utan att komma till nytta. Förutom att fläder är så otroligt gott och användbart, så hänger det ju stora, vita klasar av ren förkylningsmedicin där på de vackra, förvedade gamla buskarna. Hur många känner till det egentligen? Jag skulle vilja plocka och sälja till folk som inte orkar eller hinner ge sig ut själva. Det borde väl finnas företag som tillverkar produkter av fläder – saft, te, likör, vin, tillverkare av chokladpraliner som kan smaksättas med fläder? Varför ser jag aldrig någon som är ute och plockar fläder mer än jag själv?

Hur man kan använda fläder i medicinskt syfte återkommer jag till i ett annat inlägg om teblandningar. Men redan nu tipsar jag om att plocka fläderklasar och lägga på tork i en vecka. Stoppa sedan i en glasburk så har du en bra grund till ett förkylningste när hösten kommer.

Flädersaft finns det hundratals olika recept på och de flesta är snarlika varandra. Jag har ett eget recept på flädersaft utan citronsyra. Jag har valt bort citronsyra ur all min matlagning och konservering helt enkelt för att det inte är en naturlig produkt. Det är också anledningen till att jag inte köper någon läsk eller saft i butik – nästan allt innehåller den biotekniska produkten citronsyra. Jag trodde länge att citronsyra härstammar från riktiga citroner, men så är alltså inte fallet. E330, som är citronsyrans beteckning, framställs genom att sockerlösning från majs får en tillsats av svartmögel. När mögelsvampen ”äter” av den söta sockerlösningen producerar den citronsyra. Möglet filtreras sedan bort och genom att tillsätta först släckt kalk och sedan svavelsyra får man slutprodukten som vi ser i de små påsarna i affären. Jag tycker inte att det här låter så trevligt att ha i min saft, oavsett hur ”ren” processen påstås vara. Väljer man bort citronsyran får man dock vara beredd på att man får lite sötare saft, eftersom en av citronsyrans egenskaper är att vara surhetsreglerande. Det kan man lösa genom att minska på sockermängden och istället ta i saft från en extra citron. Man kan också pressa i citron när man serverar saften, det är bara att smaka sig fram till önskad balans. Den minskade sockermängden leder i sin tur till att saftens hållbarhet förkortas, vilket man löser genom att frysa in saften i burkar eller pet-flaskor istället för att förvara den i kylen.

Jag har också provat att göra mousserande flädervin med bra resultat. Förra året gjorde jag fläderchampagne som inte heller var så dum, men det här vinet var strået vassare och jag är redan inne på en andra omgång som står i köket och jäser. Receptet är mitt eget. Ni tänker väl på upphovsrätten? Mina recept går fint att sprida vidare, bara man nämner källan!

Fru Plingelings (ja, det är jag) flädersaft med rabarber, mynta och rosor.

Flädersaft

30 klasar fläderblommor
5 rabarberstänger i skivor
Om man vill, några stjälkar mynta (jag använder citronmynta) och en handfull rosenblad med stark färg
1,3 kg strösocker
4 citroner
1,5 liter vatten

Lägg fläderblommorna, rabarbern och eventuellt mynta och rosenblad i ett stort krus. Skölj citronerna och ta av skalet på tre av dem med ett zest-järn. Pressa saften ur alla fyra citronerna och lägg skal och saft i kruset. Koka upp vatten och socker och häll försiktigt över fläderblandningen, lite i taget. Rör om och tryck ner fläderblommorna under ytan, annars blir de lätt bruna. Det gör inget för smakens skull men kan ge saften ett lite mörkare utseende. Täck med ett lock. När det har svalnat av ska kruset ställas svalt (kylskåp går bra) i 3-4 dagar. Rör om en gång om dagen. Sila sedan och häll upp på frysburkar.


Här är det mousserande flädervin på gång.

 

Mousserande flädervin

30 klasar fläderblommor
5 liter vatten
4 dl strösocker
2 citroner, skal och saft
3 msk äppelcidervinäger

Riv citronskalet och pressa ut saften. Blanda samtliga ingredienser i en stor kastrull eller skål. Låt stå i rumstemperatur ett dygn, sila därefter genom duk. Häll på flaskor men fyll inte hela vägen upp, så att det finns utrymme för jäsningsprocessen. Låt flaskorna stå tre dygn i rumstemperatur. Det ska bildas bubblor i flaskorna och gärna en liten skummig ”ring” högst upp. Lufta gärna flaskorna någon gång och kontrollera att det pyser, då är processen igång. Förflytta sedan flaskorna till kylskåpet. Efter 4-5 dagar är vinet färdigt att avnjutas och har då en trolig alkoholhalt på 5% – det är alltid lite svårt att avgöra när det gäller vildjäsning, men man känner helt klart att det är ”procent” i det här vinet!
Om det jäser dåligt kommer här ett litet fusktips: ta en nypa vanlig jäst och tillsätt till varje flaska medan de står framme i rumstemperatur, så kommer det garanterat igång. Jästen kommer att lösas upp av sockret och det kan möjligen bli lite grums i flaskan som man kan sila av genom att hälla vinet genom ett kaffefilter när det är dag att servera. Har man tillsatt jäst kan man behöva lufta flaskorna lite oftare så att trycket inte blir för hårt.

 


Färdigt mousserande flädervin.

 

 

 

 

 

Källa: www.aktavara.org

 

2 kommentarer

  1. Mögel på blommor och skivade citroner när flädersaften stått o dragit i 5 dygn är det farligt måste jag kasta..

    Vh Elisabeth

    1. Hej Elisabeth! Ja, tyvärr får du kasta saften när det har kommit mögel. Det gäller att röra om ett par gånger dagligen och se till att citronerna och blommorna verkligen hamnar under ytan på sockerlagen. Bättre lycka nästa gång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *