Ingen linssoppeblogg utan linssoppa

I introduktionen till min blogg skriver jag såhär:
”Jag har valt att kalla min blogg Ur Linssoppans Horisont. Från början tänkte jag att det skulle bli en matblogg, men jag märkte ganska snart att det var alldeles för smalt för mig. Det går inte att kategorisera den här bloggen, lika lite som det går att kategorisera mig. Den speglar den värld jag lever i och som jag utgår ifrån. Osökt kommer jag in på ämnen som hållbarhet, ekologi, hälsofrihet, minimalism, mat, livsstil och livsval.
Ur linssoppans horisont kan låta som en märklig titel, men tänker man efter lite kan den faktiskt innefatta väldigt mycket av livet självt.
Först och främst är det helt enkelt så otroligt gott med linssoppa och den kan varieras i det oändliga.
Men linssoppan har för mig blivit något mer än så: en symbol för hur jag vill leva mitt liv. Den är enkel, billig, näringsrik, färgglad och värmande, och man kan samlas många kring grytan och ha trevligt tillsammans. Att koka linssoppa är mer än att laga middag, det är att ha gjort ett val. Jag har valt ett enklare liv med mindre pengar, färre saker och mer luft i almanackan, och istället fått mer sinnesfrid, glädje och kreativitet. Jag hoppas att jag i mina texter kan inspirera till att vara sann mot sig själv och göra kloka val, som i förlängningen kan leda till ett bättre liv för dig och dem du har runt omkring dig.”

Men ingen blogg med det här namnet är komplett utan ett recept på linssoppa. Så här kommer mitt bästa och enklaste recept på linssoppa, lagom till alla kalla vinterdagar när man är i behov av något näringsrikt, värmande och lättlagat. Jag tar inte åt mig äran av det själv, utan receptet klippte jag ut från ett ICA-reklamblad för länge sedan. Den passar i stort sett alla då den är vegansk, glutenfri och mjölkfri.

 

Linssoppa med tomat, 4 portioner

1 gul lök
1 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
2 dl röda linser
2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 msk vinäger
1/2 tsk torkad timjan
1 tsk basilika
1 tsk salt

Skala och hacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt grönsaksbuljong, sköljda linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater. Låt koka 10-15 minuter under lock. Tillsätt pressad vitlök och smaka av med vinäger, timjan, basilika och salt.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *