Liten självhushållningskalender

Mitt självhushållar-år varar mellan april och oktober. Resten av året använder jag det som jag har frusit in, torkat och förädlat på olika sätt under dessa sju månader. Jag är ganska sparsam av mig, så det mesta räcker över vintern. Än så länge sträcker sig mitt självhushållande mest till att ta tillvara på det som finns ute i naturen. Jag odlar inte så mycket själv, förutom en del kryddväxter i kruka. Tanken är att det ska bli lite egna grönsaksodlingar nästa år, men någon storodlare kommer jag nog aldrig att bli. Jag tycker mer om att samla in det som växer vilt än att hålla på med jord och ogräsrensning, och det är viktigt att hålla självhushållandet på en lagom bekväm nivå där allt fortfarande känns lustfyllt. Dessutom finns det ju redan så många på Österlen som odlar fina ekologiska grönsaker till försäljning. Samlandet kan jag dock tänka mig att utöka ännu mer under nästa år, så att det även räcker till att sälja och ge bort teer, tinkturer m.m. i present.

Jag har gjort en liten självhushållarkalender som kan vara till hjälp för den som funderar på att börja samla och förädla naturens och trädgårdens underbara gåvor. Kalendern är anpassad efter ett österlenskt klimat, zon 0, så man kan få lägga på några veckor eller månader beroende på var i landet man bor. Flera av växterna kan plockas under lång tid, och jag skriver bara ut när det är dags att börja leta efter dem. För de blommor jag har tagit med här gäller förstås också att de passar utmärkt som dekoration av maträtter, se mitt tidigare inlägg om det.

April:
Björksav (dricks färsk eller fryses)
Rönnens späda blad (färska eller torkade till te)

Maj:
Nässlor (färska till mat, torkade till te eller pulver)
Björkblad (torkade till te eller tinktur)
Maskros (färska blad till mat, torkade blommor till te)
Tusensköna (torkade blommor till te)
Vit-, röd- och gulplister (färska och torkade blommor till te)
Syrén (färsk till saft, torkad till te)
Hägg (färsk till saft, torkad till te)
Ramslök (färsk och fryst till mat)
Löktrav (färsk eller fryst till mat)


Knoppar och blad av ramslök.

Juni:
Fläderblommor (färska till saft, torkade till te)


Fläderblommor plockas en vacker sommardag i Svinaberga på Österlen.

Juli:
Rosenblad (färska till saft, torkade till te)
Älggräs (torkade blad och blommor till te)
Rödklöver (torkade blommor till te)
Kryddväxternas blommor (torkade till te)
Lavendelblommor (torkade till te)
Smultronblad (torkade till te)
Rallarros (blad och blommor torkade till te)
Johannesört (blad och blommor torkade till te och tinktur)
Daggkåpa (blad och blommor torkade till te)
Gullris (blad och blommor torkade till te)
Rölleka (blad och blommor torkade till te)

Augusti:
Läkemalva (blad och blommor torkade till te)
Blåbär
Gula kantareller och fler svampar

September:
Soppar och många andra svampar
Dags att skörda kryddor (t ex mynta, salvia, rosmarin och citronmeliss) och doftpelargon (torkade till te)
Rönnbär (färska, torkade eller frysta)
Björnbär
Cikoria (blommor torkade till te)

Oktober:
Trattkantareller och fler svampar

 

 

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *