Gift- och kemikalieminimering

Ett projekt jag har haft under våren har varit att fasa ut så mycket ohälsosamma material som möjligt ur köket och att rensa ur städskrubben på kemikalier.

I köket har jag tagit bort alla plastburkar som saknar symbolen för mat på undersidan. Plast över huvud taget är inte något höjdarmaterial för matlagning och -förvaring, men det är heller inte någon bra idé att bara slänga fullt fungerande saker. Så jag har behållit de plastburkar som är av ”godkänd matkvalitet”. Jag har ingen mikro och värmer således aldrig upp mat som ligger i en plastburk (jag tror inte att mikrovågsugnar värmer maten på något hälsosamt sätt), utan använder bara burkarna för förvaring i kyl och frys.
Jag har också behållit plastredskap av samma skäl: jag tycker inte att man bara ska kasta iväg saker som funkar. Men om/när jag en dag behöver köpa nya kommer jag inte att välja plast som material. Att ha en vattenkokare av plast är inte heller något som rekommenderas, så när den en dag går sönder tänker jag skaffa en i metall istället. Men den vi har idag är urgammal och visar inga tecken på att mattas av, så den får kämpa vidare…
När man lagar och förvarar mat ska man helst använda gjutjärn, glas, keramik och rostfritt stål så långt det är möjligt, så slipper man risken för att giftiga ämnen från plast läcker ut i maten.

Jag gick också ett varv i huset för att försöka ”elektronik- och sladd-banta”. Det är lättare sagt än gjort, men det kan i alla fall vara bra att se över vad man har liggandes framme och försöka bli mer medveten inför framtida köp. All elektronik avger kemikalier, ftalater och bromerade flamskyddsmedel.

I städskåpet har jag ersatt de flesta medel med bikarbonat, ättika och såpa. Med dessa tre trotjänare klarar man både den vardagliga städningen och grovrengöringen. Man kan få ordning på stopp i avloppet, hemma-kemtvätta bäddmadrassen, bekämpa insekter, putsa fönster, få bort ogräs och lösa upp fläckar på textilier. Ättika funkar som sköljmedel i både tvätt- och diskmaskin, så ta genast bort allt sköljmedel om du inte redan har gjort det, det innehåller känt hormonstörande medel och förstör dessutom textilierna i längden!
För en minimalist är det väldigt skönt att få ner antalet burkar och flaskor i städskrubben. Det är en lättnad att veta att man kan klara sig med mycket färre produkter än vad industrin vill få oss att tro, och att städresultatet blir minst lika bra. För det är inte alls så att man får ett sämre resultat med naturliga medel, snarare tvärtom! Möjligtvis tycker man att det luktar lite tråkigt om de hemgjorda rengöringsmedlen. Men det kan man enkelt åtgärda genom att tillsätta några droppar eterisk olja, t ex av citron eller lavendel, så doftar det genast mycket friskare. Den industriframställda parfymen i många rengöringsmedel är det många som inte tål, och när man har vant sig av med dem och känner doften av dem igen sticker det i näsan och luktar väldigt konstgjort.

Bra recept på egna rengöringsmedel hittar du t ex i Hella Nathorst-Böös bok ”Häxans hus” och på bloggen Morotsliv. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *