Ett år efter minimaliststädningen

För ett år sen var jag mitt uppe i min stora rensning av huset. Som min största inspirationskälla tjänade böckerna om KonMari-metoden. Jag är verkligen inte mycket för metoder, dieter och så vidare som utlovar händelseförlopp som låter helt utopiska, men i det här fallet kan jag bara säga en sak: Det fungerade.

 

                  
Så här ser det ut i stora förrådet, som numera också används som studio.      

 

KonMari-metoden bygger i korthet på att man ska gå igenom samtliga ägodelar och enbart behåller dem som ger glädje. Det som sparas ska organiseras snyggt och prydligt. Och efter den stora rensningen, som kommer att ta flera månader, kommer hemmet aldrig mer att kunna bli rörigt, eftersom det är välorganiserat och därmed lättstädat, samt att det är totalstopp för att ta in nya, onödiga prylar i hemmet. Detta nya tillstånd kommer, förutom ro och sinnesfrid, att ge väldigt mycket mer tid att fokusera på det man tycker är viktigare än att städa och ta hand om saker, som t ex sin familj och sina intressen. (Alla som vill haka på metoden bör läsa Marie Kondos böcker The Life-Changing Magic of Tidying Up och Spark Joy för att fullt ut förstå mitt resonemang.)

 


Tvättstugan i bra ordning efter rensningen. 

 

Det jag föll för med den här metoden var:
1. Den nya minimalistiska ordningen som skulle råda i huset.
2. Att jag skulle få mer tid över till det som är roligare och viktigare än städning och rensning.
3. Den härligt råa jargongen i boken, där man bland annat uppmanas att kasta alla papper, all gammal kurslitteratur och alla böcker man aldrig kommer att läsa.
4. Det DEFINITIVA med metoden. Att man ALDRIG kommer att behöva rensa igen.
5. Att fantastiska saker kommer att hända när rensningen är färdig.
6. Att man kommer att göra sig av med MASSOR av saker utan att sakna dem efteråt (förutom att man förstås alltid kastar en del av misstag).

 


Lilla förrådet. Trångt, men allt i perfekt ordning. 

 

Så hur har det då blivit, ett år efteråt? Jag gick runt från rum till rum och tog bilder, efter en snabb undanrensning av saker som låg framme. Naturligtvis är inte hemmet alltid i perfekt ordning utan saker ligger framme lite här och där, ofta på väg till sin ”slutstation”. Men den väsentliga skillnaden från hur det var för ett år sen är, att alla saker nu har sin givna plats. Ett ”konmariat” hem ska gå att röja upp på 30 minuter, vilket jag kan skriva under på att det fungerar. Med ”röja upp” menas att plocka upp saker som ligger framme. Rengöring (dammsugning och badrumsstädning) är något annat och har inte med den här ”grundordningen” att göra.

 


Allt onödigt är borta från badrummet.

 

Efter min rundvandring kunde jag konstatera att hemmet är precis i så bra ordning som Marie Kondo utlovade att det skulle bli. Det är luftigt, det går lätt och snabbt att röja upp när det är oordning och det finns en massa vackra favoritsaker framme att titta på. Det enda undantaget är stora förrådet, som jag inte har lyckats få någon ordning på, mer än på några enstaka hyllplan där jag desperat försöker förvara mina grejer ifred från det övriga stöket. Det beror till största delen på att det mesta som finns där inne tillhör min man, och han är ganska bra på att röra till det. Han har också varit duktig på att rensa i förrådet vid ett par tillfällen, det ska sägas, men det blir fort stökigt igen, och jag har då försökt att hålla fast vid Marie Kondos ord, nämligen att man inte ska tvinga familjemedlemmarna att rensa mot deras egen vilja, och att man måste ha stor fördragsamhet med andras tillhörigheter. Däremot ska man inte acceptera att de utrymmen som är gemensamma och de som tillhör den person som har rensat stökas till av någon annan! Då både jag och min man är musiker har vi också numera en studio i stora förrådet, vilket förstås ytterligare tar upp plats som hade kunnat användas till förvaring.

 

                
Även i hallen råder ordning och lugn. Katten Morris håller med. 

 

Har någon annan i familjen hängt med på rensningståget? Inte på samma storslagna sätt som jag har hållit på, men alla i familjen har gjort någon eller några rensningar under årets gång, säkerligen inspirerat av mitt ”konmariande”. Min elvaåriga dotter som har haft ett väldigt välfyllt rum har rensat bort mycket, min man har läst lite och inspirerats av Marie Kondos böcker och min tonårsson kallar sig själv minimalist – han behöver bara en uppsättning kläder, en dator, en mobil och ett piano, sen är han ganska nöjd med livet.

 

             
Enkelhet i vardagsrummet. 

 

Den digitala världen då? Den är också en viktig del av minimaliststädningen. Och hur gick det där? Förvånansvärt bra där med, faktiskt. Jag gjorde upp rutiner för vad jag ska göra varje vecka, varje månad och en gång om året och jag har hållit mig till mina föresatser (med en del modifieringar efter hand). Resultatet är att det faktiskt är hyfsad ordning bland mejl, bildmappar och molntjänster. Strömmen av elektronisk post in till inkorgen är uppskattningsvis nedkrympt till en tiondel av vad det var för ett år sedan tack vare att mängder av nyhetsbrev har sagts upp. Dåliga bilder på telefonen raderas med en gång. Inga minnen blir någonsin fulla. Papperskorgar töms på löpande band. Jag har avföljt en mängd sidor och personer på sociala medier. Och så vidare, och så vidare.
Det som har fungerat sämst i den digitala världen är att jag enligt mig själv tillbringar för mycket tid där. Så jag har satt upp ett par regler. Aktier och sociala medier: max en halvtimme per dag. Övriga datorrelaterade uppgifter, som t ex att sälja på Tradera eller hålla på med bloggen: max en timme per dag. En och en halv timme av min fria tid per dag är vad jag själv tycker är acceptabelt att lägga på mobil och dator. Självklart svarar jag på sms och annat brådskande, men inget slentrianmässigt bläddrande i instagramflödet så snart jag får en ledig stund. Facebook har jag enbart i datorn och går bara in där en gång om dagen som sagt, vilket har gjort stor skillnad. Nu gör jag annat när jag har en stund över. Går och gör yoga. Dricker ett glas vatten. Kammar katternas päls.

 


Kontoret – bra ordning här med. 

Hur har det gått med målbilderna då, som jag skrev om när jag just hade börjat med rensningen för ett år sedan?
Jag nämnde då att jag inte är så mycket för det här med ”målbilder”. Jag klarar inte riktigt av bullet journals och bildcollage som ska illustrera en dröm om framtiden. Men listor är jag bra på. Så jag gjorde en lista med vad jag ville göra mer av efter rensningen. Roliga, bra och hälsosamma saker. På listan stod det bland annat:
Läsa mer.
Se om alla bra dvd-filmer som jag sparat efter rensningen.
Utöva mer aromaterapi hemma.
Tända ljus hemma även på vardagar.

                
God ordning i sovrummet och bland kläderna. En kapselgarderob behöver inte nödvändigtvis vara svart-grå-vit…

 

Jag vill slutligen nämna ett par andra saker som verkligen stämmer bra in med det som utlovas med de japanska KonMari-metoden:
1. Jag har sedan jag lärde mig läsa i treårsåldern varit en bokläsare av stora mått. Jag har alltid haft minst en bok på gång och varit flitig med att köpa böcker på antikvariat och i bokhandeln. Ändå gjorde jag mig av med flera flyttkartonger fulla med böcker när jag rensade. Hur klarade jag av det, och hur har det gått?
Det har gått bra. Jag har visserligen saknat några av böckerna som jag kanske var för snabb med att ge bort, men inte så mycket så att jag har behövt köpa dem på nytt. Jag har läst om många av mina sparade favoritböcker, vilket har varit jätteroligt. Och jag har gjort upptäckten, precis som Marie Kondo utlovar, att jag aldrig kommer att sakna litteratur. Jag får hela tiden nya boktips via arbetskamrater, vänner och sociala medier. Men jag har inte köpt någon ny bok under ett års tid. Biblioteket är mitt nya stamställe! Jag har absolut inget principiellt emot att köpa böcker, men jag kommer i fortsättningen bara att köpa romaner som jag vet att jag kommer att läsa om, eller facklitteratur som jag kommer att ha som referens och bläddra i många gånger. Kunskap från faktaböcker ska ju omsättas i praktiken för att vara något värd, inte bara pryda en hylla.
2. Det utlovades ju att stora saker skulle hända efter rensningen. Vad för ”stora saker”? Har det hänt något?
För mig har det hänt många både stora och små saker. En sak som Marie Kondo utlovar ska hända efter rensningen är att man kommer att träffa rätt personer, sådana som man behöver för att komma vidare i livet, kanske både på jobbet och privat. Några sådana människor har kommit i min väg under det här året. Jag ska inte gå in närmare på det, mer än att det har med min musikaliska karriär att göra, och att det verkligen har varit en inkörsport till helt fantastiska erfarenheter, som jag bara är i början av fortfarande. Det hela låter ju magiskt på något sätt. Men är det inte bara så enkelt, att när vi rensar bort allt onödigt omkring oss, vare sig det är stagnerade relationer eller gamla saker som håller oss fast i det förflutna, så bereds plats för annan energi att komma in istället? Prova att ta bort allt som står i vägen för det liv du vill leva, och se vad som händer…

 

    
Lilla badrummet ett år efter rensningen. 

 

   
Prydligt även i köket. 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *