30 (31) Days Marriage Challenge

Jag gav min man en ovanlig julklapp i julas. Jag kallade det Kärlekspresentkort. På julafton var det enda han fick ett egentillverkat kort där det stod att det kommer att hända något varje dag under januari, men vad som kommer att hända blir en överraskning. Själva listan med vad som skulle hända behöll jag själv.

Januari kan bli en ganska lång och tråkig månad om man inte gör något trevligt av den. När jag gick och funderade på den här idén och letade inspiration upptäckte jag att det fanns mycket att hämta på Pinterest, både sådant som kallades för just 30 Days Marriage Challenge men även andra tips på hur man kan överraska den man lever tillsammans i vardagen. Jag ägnade många timmar åt förberedelserna, men det var roligt och definitivt var det värt det, kan jag säga så här på den 31:a dagen!

Jag delade in presentkortet i fyra olika delar.
1. Kärlekshandlingar, som t ex att ge fotmassage.
2. Reflektion över vårt gemensamma liv, som t ex frågor att ställa till varandra och fundera över.
3. Saker att göra tillsammans, som t ex att baka bröd.
4. Uppdrag att utmanas av, som t ex att tonsätta en text som jag har skrivit.

Minimalist som jag är, skulle allt på presentkortet vara gratis eller riktigt billigt. Inte bara för att spara på jordens resurser, utan också för att bevisa att de roligaste och mysigaste sakerna att göra tillsammans faktiskt inte behöver kosta något, eller knappt något i alla fall. Och det var faktiskt inte så svårt att komma på saker att skriva upp. En sak om dagen, stor eller liten. Men vill man låna den här idén och inte har något emot att uppdragen/utmaningarna kostar pengar, kan man ju byta ut några av mina förslag mot restaurangbesök, bio, spa eller en hotellnatt, för att ta några exempel.

Här är min 30 Days Marriage Challenge:
1. Hjärtasken. (En tom hjärtformad chokladask där jag hade skrivit ”Jag älskar dig för att…” på locket. Asken innehöll 31 små lappar, där det på var och en stod en fortsättning på meningen, t ex ”…du är den finaste person jag vet”. Min man fick sedan ta en lapp om dagen hela månaden.)
2. Fotmassage.
3. Gör en av hans hushållssysslor.
4. Låt honom bestämma en film att se.
5. Candlelight dinner med champagne. (Jag råkade ha en sista flaska hemgjort mousserande flädervin lagrad i kylen sen i somras, perfekt för detta ändamål.)
6. Ställ 20 frågor till varandra om era preferenser och innersta drömmar när det gäller sex och intimitet. (Inspiration till frågor finns på Pinterest.)
7. Lyssna på något ni båda tycker är roligt, t ex gamla Lindemanrevyer och skratta tillsammans.
8. Lyssna på en romantisk spellista tillsammans. (Vi lyssnade på VM forever, låtlistan som jag gjorde till vår förlovningsdag.)
9. Baka bröd tillsammans.
10. Titta på era foton från bröllopet.
11.Ge honom en sångtext som du har skrivit att tonsätta.
12. Ställ 50 personliga frågor om allt möjligt, i syfte att lära känna honom bättre. (Inspiration till frågor finns på Pinterest.)
13. Låt honom ställa samma 50 frågor till dig.
14. Ordna en liten ölprovning hemma.
15. Nack- och ryggmassage.
16. Låt honom bestämma mat och laga den.
17. Gör ett litet quiz på 10 frågor som ni svarar skriftligt på om den andre, med syfte att kolla hur väl ni känner varandra. (T.ex. ”Vad hette din bästa kompis när du var liten?” och liknande.)
18. Låt honom bestämma efterrätt och fixa den.
19. Se en romantisk film.
20. Överraska med en liten present. (Jag köpte en ekologisk deodorant till min man som han gillar men tycker är lite dyr.)
21. Gör manikyr.
22. Överraska med nya underkläder eller något annat nytt klädesplagg som du vet att han gillar.
23. Baka en kaka tillsammans.
24. Överraska med blommor.
25. Bjud på någon dryck som han gillar. (Jag bjöd på vin chaud, som påminner om våra resor till Paris.)
26. Be för honom och ert liv tillsammans.
27. Köp något till varandra för max 200 kr, antingen på stan eller på nätet.
28. Hitta ett nytt recept och laga mat tillsammans.
29. Överraska med att köpa hem något gott. (Jag köpte hem ett par ostar och kex.)
30. Bjud på en sensuell massage.
31. Summera månaden. Är detta något vi vill göra om? Kanske är det hans tur att bjuda mig på överraskningarna nästa gång? Är det något av det vi har gjort under månaden som vi borde göra oftare i vardagen? Vad har kärleksutmaningen gjort för vårt äktenskap?

Vi tycker båda att det var en väldigt bra julklapp som har fört oss ännu närmare varandra och även gett oss många roliga stunder tillsammans som kanske inte hade blivit av om jag inte hade schemalagt dem på det här sättet. Vi har gjort alla uppdrag och utmaningar och inte backat undan även när det kändes lite obekvämt (t ex var det inte så lätt att ställa vissa frågor till varandra om sådant som är lite känsligt och som vi inte brukar prata om). Det känns som att både öppenhet, kärleksfullhet och intimitet har ökat. Vi har lärt oss nya saker om varandra men också fått bekräftat att vi känner varandra överraskande väl. Min man var särskilt förtjust i de 31 små lapparna, de har hållit honom på väldigt gott humör hela månaden!

Använd gärna mina idéer och gör ditt eget 30 Days Marriage Challenge! Man behöver naturligtvis inte vara gift eller vara man och kvinna för att kunna göra kärleksutmaningen, men naturligtvis har jag för enkelhetens skull utgått från mig själv och min relation i det här inlägget.
Och kom ihåg, att vi ska lägga all tid på våra närmaste, inte på perifera personer och onödiga sysslor. (Se mina tidigare inlägg om minimalism och relationer.)

4 kommentarer

 1. Jättebra idé! Jag ska göra något liknande men i mindre skala.
  Jag håller inte alltid med i allt du skriver men finner alltid dina blogginlägg intressanta och genomtänkta och ofta inspirerande. Stor kram!

  1. Tack 🙂 Ja, trettiodagarsutmaningen var en riktigt bra idé, roligt att få sprida den vidare. Kul att höra att du brukar läsa mina inlägg med behållning. Så klart kan du inte hålla med mig om allt 🙂 Hade varit spännande att höra och diskutera vad du inte håller med mig om 😉 Stor kram till dig med!

   1. Min sambo fick ”kärlekslådan” med ett meddelande för varje arbetsdag i februari, den värsta arbetsmånaden för honom under hela året. Han blir glad varje morgon på jobbet när han läser en lapp. Tog inte så lång tid att ställa i ordning men ger glädje under en hel månad! Verkligen ett superbra tips!

    1. Så härligt att höra! Det bästa med de här små kärleksidéerna är att de varken kostar så mycket tid eller pengar, men de kan verkligen vända en tråkig och grå dag till något betydligt trevligare. Hoppas ni har haft en riktigt mysig Alla hjärtans dag <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *