Eteriska oljor för nybörjare

För några år sedan öppnade sig de eteriska oljornas värld för mig. Tidigare hade jag ingen aning om att det fanns oljor som inte bara doftade gott utan också hade läkande och nästan magiska egenskaper. Jo, jag visste att det fanns människor som höll på med sådant och trodde på det, men det verkade lite konstigt. Doft som doft, eller?

Nu har jag djupdykt i de eteriska oljornas värld och har lärt mig betydligt mer. De eteriska oljorna är inte ”vilken doft som helst” – det är rena och äkta dofter från naturen, pressade från grenar, blommor, örter, rötter, skal, kåda, frön och andra ”kroppsdelar” av växten. En del är så exklusiva att de blandas ut med någon annan olja innan de tappas på flaska för att det inte ska bli för dyrt – men det märks knappt för doften är så stark ändå och oljans egenskaper finns kvar trots utblandningen.
Doften är mycket viktig – men den är inte allt. Oljorna har olika egenskaper och användningsområden inom förebyggande hälsovård och självläkning. För den som enbart är intresserad av goda dofter kan istället så kallade doftoljor vara ett alternativ. Det är billigare doftblandningar där eteriska oljor kan ingå men också andra doftämnen (som inte alltid är helt naturliga). Personer som är överkänsliga mot dofter brukar kunna klara rena eteriska oljor men däremot inte doftoljor eller andra konstgjorda dofter som man t ex kan finna i doftljus.

Eteriska oljor är otroligt kraftfulla och man bör i del flesta fall späda ut dem i någon ”bärande” neutral olja innan man använder dem på huden. Gravida bör också iaktta försiktighet och först prata med en kunnig aromaterapeut (en person som är utbildad i att ge behandlingar med eteriska oljor).

Man måste också vara noggrann med vad man köper för märken. Det finns tyvärr en del lurendrejeri och multi-level-marketing (ett slags ”pyramidspel” i den här branschen. Det förekommer också utnyttjande av utrotningshotade växter som t ex rosenträ. Köp gärna ekologiska oljor om du hittar.
Bra märken är t ex Crearome, Lena Losciale, Life Blossom, Ancient Wisdom, Primavera och Dr Organic.

Oljorna har många användningsområden, t ex:
I aromalampa för att rena luft och höja sinnesstämningen
Ta några droppar och blanda med en neutral olja till en massageolja
På bomull (utspädd eller i vissa fall outspädd) och badda mot blåmärken, insektsbett och vårtor
Blanda några droppar med vatten till ett insektsspray
Till fotbad (5 droppar eterisk olja tillsammans med 1 dl havssalt)
Till ångbad (hett vatten + några droppar olja) att andas in vid sjukdom
Till tvätten (lite ättika + fem droppar olja i sköljmedelsfacket)

Jag har 11 favoritoljor som jag nu kommer att beskriva. Det finns många fler, man får gå på intuition och låta de oljor som man bäst behöver komma till en.

Cypress – Renar luften från insekter och smitta, stärker immunförsvaret, mot astma och kramphosta, lugnar och fokuserar, sammandragande, mot blåmärken och åderbråck, mot mensvärk.

Tea tree – Skärper koncentrationen, mot svamp, bakterier och virus, mot insekter, mot akne, mot kliande bett, mot åderbråck

Oregano – Mot huvudvärk, mot astma och allergi, mot bakterier, svamp och virus (även svårare sorter), bra för metabolism och cirkulation, tar bort svår smärta och inflammation. Otroligt Används inte på huden men kan däremot tas invärtes, men var försiktig, den är MYCKET stark. En droppe i ett glas vatten räcker. Kan användas dagligen för att stimulera och stödja kroppens funktioner.

Björk – Vätskedrivande, renande, uppfriskande.

Vanilj – Lugnande, som afrodisiakum, värmande. Används inte på huden.

Geranium – Mot humörsvängningar, mot blåmärken och brustna blodkärl, hormonbalanserande, vätskedrivande, mot pms, klimakteriebesvär och riklig mens.

Citron – Skärper koncentrationen, mot huvudvärk, lugnande, mot insekter, mot blåmärken, brustna blodkärl och åderbråck, mot vårtor.

Frankinscense – Lugnande, smälter bort blockeringar från det förgångna, mot förkylning, sänker blodtrycket, mot cancer.

Jasmin – Som afrodisiakum, kramplösande särskilt för livmodern, hormonbalanserande. Används i små mängder.

Ros – Mot stress, oro och svartsjuka, mot huvudvärk, som afrodisiakum, mot astma, mot brustna blodkärl och åderbråck, mot klimakteriebesvär.

Lavendel – Mot insekter inklusive löss, bra för insomning, mot virus och bakterier (även svårare sorter), sårläkande, mot mensvärk och pms, mot astma. Den äkta och mest verksamma lavendeln heter Lavendula Augustifolia. Det finns hybrider som inte har riktigt lika starka egenskaper som den äkta.

Några flaskor med eteriska oljor har enligt mig sin givna plats i ett litet naturapotek. Till en början kanske man bara vill använda dem i en aromalampa, så var det i alla fall för mig. Sedan började jag använda dem till lite hudvård och så småningom för ännu mer avancerade medicinska ändamål och vid bön och meditation. Bra sorter att börja med är t ex lavendel, tea tree och kanske någon citrusfrukt och något träd, sedan blir man kanske mer nyfiken med tiden och vill utvidga sitt förråd. Lycka till i de eteriska oljornas underbara värld!

 

2 kommentarer

    1. Hej!
      Du kan köpa eteriska oljor hos t ex Jordklok, Naturkosmos och D7 av märkena Crearome och Ancient Wisdom. Använd helst ekologiska eteriska oljor om de ska vara till massage. Lite dyrare och ännu bättre finns t ex hos Lena Losciale och Lifeblossom.
      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *