En örthäxas bekännelser

Här har jag torkat olika ätliga blommor till mina olika teblandningar.

 

Jag har lite på skoj kallat mig för häxa i något års tid nu, utan att lägga någon större vikt eller allvar vid det. Efter att nyligen ha studerat lite ”häx-litteratur” (bl.a. de tre Häxan-böckerna av Hella Nathorst-Böös) känns det mer och mer som att jag har en riktig häxa inom mig. Men hur blir man häxa, och hur definierar man sig som en sådan? Jag tror att det är upp till var och en, det finns ingen lära man måste följa och ingen ed man måste avlägga. Det finns en stor frihet i att vara häxa. Känner man att det är rätt, så är det rätt. Det finns häxor inom de flesta yrkesgrupper och genom Internet är det lätt att hitta likasinnade, så man kan alltid känna att man är i gott sällskap. Dessutom, att vara häxa idag är att ligga i framkant. Vi människor är inne i ett stort uppvaknande just nu; ny kunskap och nya idéer strömmar till oss via nätet och många nöjer sig inte längre med att bli lurade med näringsfattig mat, mediciner och sjukvård som inte hjälper, ett allt mer stressat och digitaliserat samhälle och inskränkningar i den personliga valfriheten. Allt fler vänder sig tillbaka till naturen för att hitta sina svar där. Kanske vi kan få redskapen för den nya tiden där, när vi låter våra gamla nedärvda kunskaper möta moderna forskningsrön om vad som ger oss verklig hälsa och välbefinnande?

Jag älskar att hålla på med örter. Jag är helt övertygad om naturens läkande kraft, ur många aspekter. Jag försöker att leva hållbart, vänligt och hälsosamt och på många sätt viger jag mitt liv åt att hjälpa andra och sprida glädje, ljus och kunskap. Och lite magi i vardagen tror jag definitivt på. Så är min definition av den sorts häxa jag ligger närmast att vara, örthäxan.

För många människor har ordet häxa en negativ klang, kringgärdat av fördomar om ”svart magi” och annat otrevligt, och jag vill inte gå närmare in i den diskussionen. Jag sysslar främst med örter, jag önskar inget annat än att människor ska må bra och hitta sin bästa version av sig själva, jag försöker alltid att tänka gott om alla, även om mina ovänner (eller: de som är för olika mig för att vi ska kunna komma överens, låter kanske trevligare). Häxor är snälla och vänliga, annars är de inte riktiga häxor. Så låt oss en gång för alla sätta punkt för den diskussionen! Häxor är kanske lite annorlunda, lite mer färgstarka, sticker ut ur mängden, säger ibland vad de tycker rakt ut – men de är inte ondsinta, tvärtom!!

 

Jag är som sagt mest en örthäxa. Jag kommer aldrig att sluta fascineras av läkeväxternas fantastiska egenskaper. Vad många inte känner till är att när man använder en hel läkeväxt – rot, blad, stjälk och blomma – får man en otroligt potent, komplex och kraftfull medicin som både hjälper mot den åkomma man lider av och samtidigt dämpar sina egna biverkningar. Ett syntetiskt läkemedel, där man har isolerat ett enskilt ämne i en växt och framställt en syntetisk kopia i ett laboratorium, kan visserligen hjälpa mot den tilltänkta åkomman, men ger också biverkningar eftersom den molekylära manipulation som görs får den effekten att ”nyckeln inte riktigt passar i låset”. Läkeväxten i sin helhet är däremot nyckeln som passar i låset. De ämnen den innehåller känns igen av kroppen. Vi är uppbyggda av samma material. Växten är intelligent, den ”vet” vad i kroppen som behöver läkas, och tar sig dit. Det finns mycket forskning på läkeväxter och det har skrivits hundratals böcker i ämnet, så det finns mycket ”bevis” att luta sig emot för den som föredrar det. Vi häxor föredrar ofta att kalla det för naturens magi!

 

Eftersom läkeväxter är så kraftfulla ska man naturligtvis vara ordentligt påläst innan man ger sig i kast med att samla örter. Man måste vara 100% säker på att känna igen växten som man vill plocka, man ska känna till hur man bäst bereder den och man ska veta hur man doserar den. Det finns många som avfärdar det mesta i naturen och menar att det är giftigt, allergiframkallande eller bara helt verkningslöst. Självklart kan läkeväxter vara både giftiga (i för stor dos) och allergiframkallande. Stor försiktighet ska iakttas, som med all medicin, och de flesta växter ska bara användas tillfälligt, som en kur. Men generellt sett är läkeväxter ändå mindre skadliga än sina syntetiskt framställda kopior, och man slipper biverkningarna.

 

Älggräs eller älgört, en viktig läkeväxt i naturapoteket. 

En bra nybörjarbok för den som kanske är en blivande örthäxa, eller bara är nyfiken på naturens apotek, är ”Örtte och huskurer” av Eva Robild. Häxans trädgård som jag länkade till tidigare i inlägget är också en bra introduktion till örternas värld. Det finns också mängder med bra Instagramkonton om örter som man kan följa och lära sig mer, också för att hitta likasinnade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *