Berlin 1992

1992 var jag, mormor och mamma i Berlin. Det var en speciell tid att befinna sig på den plats där en stor mur som delat staden i två delar just hade fallit. Jag fick aldrig se muren i verkligheten, bara en massa småbitar av den som såldes som souvenirer. (Jag köpte ingen. Av någon anledning förstod jag nog inte symbolvärdet i att ha en liten Berlinmurbit hemma bland mjölktänder, flintknivar, bärnsten och annat gammalt pyngel från det förgångna som jag sparade på.)

Från Berlinresan minns jag två saker allra bäst.
Det ena var en orgelkonsert som vi gick på i Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Det var en väldigt fin upplevelse. Ja, bara namnet på kyrkan var en upplevelse, och dess historia naturligtvis. Den gamla kyrkan bombades under andra världskriget och står kvar som ett ihåligt minnesmärke, och den nya åttkantiga kyrkan intill från 50-talet är den som numera används. Den är verkligen speciell med sitt invändiga blå ljus.

Det andra som jag minns tydligt var att vi efter orgelkonserten gick ut på något torg eller öppen plats där det fanns väldigt många restauranger som på något sätt hängde ihop. Man kunde gå från den ena till den andra, under tak. Det gick också bra att beställa från flera olika restauranger om man var ett sällskap som inte ville ha samma mat, och ändå äta tillsammans sittandes vid samma bord. Det gjorde vi, och jag beställde en pastarätt. Den gjorde ett enormt intryck på mig, såpass mycket att jag direkt när jag kom hem gjorde ett försök att återskapa den. Det resulterade i rätten Pasta med Berlinsås. Jag tycker faktiskt att jag lyckades ännu bättre än originalet, och dessutom var jag ju bara 15 år.

 

Pasta med Berlinsås, 4 portioner

1 msk smör
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
3 dl vispgrädde
100 g ädelost
Salt
Svartpeppar
Spaghetti till servering

Smält smöret i en kastrull och fräs vitlök och persilja. Häll i grädden, koka upp och lägg i ädelosten delad i mindre bitar.  Sänk värmen och låt osten smälta under omrörning. Krydda. Servera till spaghetti, gärna med en sallad till och eventuellt lite lufttorkad skinka om man inte vill ha det helt vegetariskt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *