Hyllning till en mycket speciell mormor

Min mormor Dagmar föddes i juni 1930 I Raakvere, Estland. Under andra världskriget kom hon som båtflykting till Ystad med sin familj. Efter några år flyttade familjen vidare till Kanada, men Dagmar stannade kvar i Sverige och gifte sig så småningom med morfar Olle. Morfar var maskiningenjör på Götaverken och familjen bodde bl a i Motala och Södertälje. Till slut hamnade de i Stockholmsförorten Kallhäll där de kom att bo i resten av sina liv, först i en villa alldeles intill skogskanten och senare i en terasslägenhet. Mormor arbetade i en hemslöjdsbutik, men också på Handelsbanken vid Sergels Torg i Stockholm där hon var ansvarig för bankfacken nere i valvet. Morfar avled redan 1993 men mormor fick leva i drygt 20 år till.

Mormor pratade perfekt svenska, uppträdde precis som vilken fin dam från Stockholm som helst och gjorde aldrig något väsen av sitt baltiska arv. Jag minns hennes perfekta ordning i hemmet, hennes goda smak och sinne för konst och kultur. Hon älskade opera framför alla andra konstformer. Hon hade ett stort umgänge av trevliga, likasinnade grannar och vänner och hon ordnade gärna middagar och cocktailpartyn. Ett annat stort intresse hon hade var att resa, och flera gånger om året åkte hon på kryssningar, flyg- och bussresor till många av världens hörn. I många år var jag mormor och morfars enda barnbarn (inte förrän i vuxen ålder fick jag en älskad liten kusin), och när jag hade blivit lite äldre fick jag ibland följa med på resorna. Vi har varit på kryssning till Åland och Helsingfors tillsammans, vi har varit i Paris, Budapest, London och Berlin. Jag tyckte förstås att det var väldigt roligt att följa med, men jag förstod nog inte till fullo förrän långt efteråt vilka storslagna resor jag hade fått vara med om. Detta var under 80- och 90-talet, Berlinmuren föll och stora delar av Östeuropa var underutvecklat och ganska slutet, och jag fick inblick i ett Europa under expansion och förändring som jag annars aldrig hade fått bevittna med egna ögon.

Det jag främst minns mormor för var hennes exceptionella kokkonst. Jag vet inte var hennes skicklighet kom ifrån, men antagligen fann hon tidigt detta intresse och utvecklade och förfinade det på egen hand genom att läsa många kokböcker och laga mycket mat. Ingen annan fick tillträde till köket, hon ville aldrig ha hjälp utan hon skickade ut oss andra i skogen för att plocka blåbär eller placerade oss i soffan med en drink för att få vara ifred bland grytorna. Hon visade sin kärlek genom att laga mat till sina närmaste och när man kom på besök blev man alltid rikligt trakterad. Menyn var noga genomtänkt och förberedd, från fördrinken med tilltugg genom förrätt och varmrätt fram till desserten. Dukningen var lika välgjord, med matchande duk, servis, bestick och linneservetter. Levande ljus och någon opera som strömmade ut från stereoanläggningen fulländade helhetsintrycket. Maten var förstås alltid ytterst vällagad och god.

När mormor avled mitt i julförberedelserna år 2013, och mamma och hennes bror hade den grannlaga uppgiften att städa ur hennes lägenhet, fick jag glädjen att ta hand om hennes receptsamlingar. Recepten var urklippta ur någon tidning, ofta Dagens Nyheter, och kompletterade med mormors egna anteckningar. Hon hade ett betygssystem för recepten, där M.G. betydde Mycket God, M.M.G. Mycket Mycket God och några rätter hade till och med fått M.M.M.G. i betyg.

Ett recept ur mormors samling kommer här. Det är det allra bästa receptet på kroppkakor och de håller garanterat ihop när man kokar dem. (Hennes eget betyg: M.M.G.)

Tack mormor, för att du var den du var och för allt du gav till din familj, släkt och vänner.

 

Kroppkakor, 4 portioner

8 mjöliga potatisar, 700 g
1 1/2 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g smält smör
1 tsk salt

300 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
Smör till stekning
2 tsk kryddpeppar

Rårörda lingon och smält smör till servering

Skala och koka potatisen. Mosa den med en mosstöt ner i en bunke. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.

Skär fläsket i halvcentimeterstora bitar. Skala och hacka löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Gör bollar av degen med små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllningen. Blir det fyllning över kan man servera det som tillbehör.

Koka kroppkakorna i omgångar tills de flyter upp till ytan, det tar c:a 5-6 minuter. Ta upp dem med t ex en spaghettislev. Servera genast med lingon och smält smör.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *