Att leva lycklig med skygglappar – eller lite mindre lycklig utan

Det samhälle vi har idag bygger på att man arbetar hårt – säljer sig själv och sin tid för pengar. En del har en ganska medioker lön, andra tjänar ofattbart bra. Att unna sig, oavsett vad man har för löneläge, har blivit standardiserat. Det kan vara allt ifrån whiskyprovningar till lyxkryssningar, allt ifrån hämtmat på McDonalds till nya teknikprylar, allt ifrån nya märkeskläder till cigarretter. Det är inte alltid så bra eller nödvändiga saker vi lägger våra pengar på, och mycket av det förgiftar både oss själva och vår jord. En växande samhällsgrupp får det allt bättre, och eftersom vi arbetar så hårt tycker vi att vi är ”värda” allt vi köper. Vi blundar för den inre tomheten vi känner när man mest lever ”från lön till lön”. Man jobbar alla dessa timmar i veckan bara för att… ja, för vad då? För att man gör något meningsfullt för samhället? För att man behöver pengar till mer konsumtion? För att man inte längre vet vem man är om man inte jobbar 50 timmar i veckan?
Vi är många som är fast i duktighetsträsket. Duktiga personer identifierar sig själva som effektiva och hårt arbetande. I gengäld får vi del i den trygghet som samhällssystemet erbjuder. Många verkar vara nöjda med det på ytan. En duktig och snäll person blir omtyckt av släktingar och arbetskamrater, får vara en i flocken, men mycket snart blir man tagen för given vilket föder ilska mot en själv: ”Jag gör ju allt för andra, ändå får jag inget tillbaka! Vad är det för fel på mig?”

Det är skönt, men också väldigt jobbigt, den dag man vaknar upp och inser att det inte är MIG det är fel på. Det är ett friskhetstecken att må dåligt i ett sjukt system där mer eller mindre galna personer sitter vid makten i många länder. Där man satsar på att utveckla genmodifierade grödor istället för att ställa om till ekologiskt jordbruk, där man blundar för att ändliga naturresurser kommer att ta slut, där krig hålls igång för att det är lönsamt för vapenindustrin och där människor hålls i schack och trycks ned med hjälp av skräckpropaganda och rädsla för att hamna ”utanför flocken”. Där kortsiktigt tänkande får långsiktiga och kanske irreparabla konsekvenser för människor, djur och miljö.

Vi satsar kopiösa summor, tid och kraft på att utveckla vapen, fordon, datorer och rymdfarkoster. Men vad investerar vi i oss själva? I människan? Den inneboende mänskliga kraften bara väntar på att förlösas. Är inte det verkligt intressanta vad som hade kunnat hända om vi lärde oss använda våra mänskliga resurser till att utveckla oss själva och världen? Vi är resultatet av att våra förfäder har utvecklats under miljoner år. Våra celler är som datachip, fast baserade på kol. Vi har en rik kroppslig intelligens att använda, inte bara hjärnan: andlighet, sinnen, känslor, hjärtat…

Att genomskåda det gamla system som vi lever i nu leder till att många vill leva på ett alternativt sätt. Bli mindre styrda av pengar och krav utifrån och istället ta kommandot över sitt eget liv. Det kan bli kämpigt att gå sin egen väg om ens omgivning inte alls är inne på samma linje. Det är viktigt att inse att alla måste vakna upp i sin egen takt, och att det inte går att ”fixa” andra som man tycker är inne på fel spår. Många är kanske nöjda med att leva sitt vanliga, trygga och inrutade liv och andra har inte modet att förändra något ännu. Koncentrera dig på den enda person du kan förändra, nämligen dig själv. Även om det i perioder kan vara mycket ensamt att våga ro ut på djupare vatten.

Som sagt är det mycket enklare att leva med skygglapparna på än att låta dem falla. Men man får ta förändringar i små steg.
Det kan handla om att leva på ett sätt som inte göder det nuvarande systemet så mycket. Och hur gör man det? Kanske genom att jobba lite mindre och välja en enklare livsstil som inte leder till så mycket konsumtion. Rösta med plånboken varje gång du handlar – det är ett medborgarnas maktmedel som är mycket mer effektivt än vad många är medvetna om. Gör mer saker själv och bli mindre beroende av det oroliga samhälle som du inte kan styra över och som inte kan ge dig några garantier.
Välj bort allt som leder till att du känner dig nedtryckt och får negativa tankar, för blir du rädd är du lättare att påverka och styra över. Hur gör man det? Till exempel genom att man slutar att titta på våldsamma tv-nyheter och slutar köpa tidningar som lever av braskande rubriker om ond bråd död.
Sucka och deppa inte över hur världen ser ut, för du behöver inte förstå ondskan. Kämpa inte emot, bara sluta att ge det onda av din tid och energi och sluta låta det styra dig. Det ligger utanför din förmåga att göra något åt ondskan. Gör istället något bra för dig själv eller för någon du tycker om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *