Att få fart på lymfsystemet

Nu när det är så varmt är det många som känner av svullna armar och ben. De tre första veckorna av semestern gjorde jag en lymfarening. Det låter betydligt mer komplicerat och jobbigt än vad det är.

Kvinnor har ett mer känsligt lymfsystem än män. Det beror på att vår kropp har ett ”högre syfte” eftersom den ska kunna bära ett barn och ge barnet ren och fin bröstmjölk. Men både kvinnor och män kan känna av när lymfsystemet krånglar, genom att fötter, ben, armar och/eller fingrar svullnar. Mycket som gör ont i kroppen kan bero på att lymfsystemet är i olag.

Förutom att motionera regelbundet är det också särskilt bra att göra tåhävningar. På vaderna sitter venpumpar som behöver komma igång för att kunna pumpa runt lymfvätskan.
Att dricka en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten är bra för mycket och så även för lymfsystemet.
Det är också bra att dricka vätskedrivande te med nässla och björk, enkelt att plocka ihop själv på våren och spara till resten av året, det finns även ett sådant te att köpa i min webshop.
Torrborstning i riktning mot magen varje gång man duschar är en bra regel.

Lymfmassage kan man göra på sig själv. Då aktiverar man några ställen på kroppen där det sitter extra många lymfnoder. Var uppmärksam på om det gör ont någonstans, då finns det förmodligen ett stopp i systemet där och det kan behövas lite extra mjuk massage. En lymfmassage görs bäst liggande på rygg och kan se ut såhär:
1. Dra med fingrarna från vrister till knä runt om på benen, tio drag på varje ben.
2. Massera ljumskarna.
3. Massera nyckelbenen.
4. Massera armhålorna.
5. Dra med fingrarna från öronen ner mot axlarna, tio drag.
Efter lymfmassagen kan det pirra lite i kroppen, det är lymfsystemet som börjar få fritt flöde igen.

Utöver att regelbundet utföra lymfmassage och andra vätskedrivande åtgärder kan man någon gång om året eller vid behov göra en lymfarening. Det är en enkel och billig kur som man dricker under 21 dagar. Det är perfekt att göra det nu på sommaren. Under dessa tre veckor kan man uppleva att man behöver gå på toaletten oftare och att man går ner i vikt upp till fyra kg, men man ska inte märka av några besvärligare symtom, i så fall bör man avsluta kuren.
Koka varje dag en liter vatten med fem kryddnejlikor och tre lagerblad i fem minuter. Sila av kryddorna, häll upp på en kanna och drick drycken under dagen.

2 kommentarer

  1. Den drycken med kryddnejlika och lagerblad. Kan man återanvända kryddorna till nästa dag och koka upp igen eller har det förbrukat sin effekt?
    Vänliga hälsningar
    Ida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *