Att bli lycklig(are)

Många brukar fundera över nyårslöften så här års. Och gör man inte det, så brukar ändå mellandagarna innebära att man summerar året som gått, och planerar och funderar över året som kommer.

Jag tycker att det känns skönt med nyår. Även om det bara är några siffror som ändras, så känns det alltid som en nystart. Äntligen får man lägga julen bakom sig och komma in i vardagen igen. Kanske lägga till några nya, goda vanor som hinner etablera sig under vinterns mörka månader medan vi går mot våren och ljuset.

 

Jag tänker jobba på att bli lyckligare under 2018. Jag har funderat mycket över vad det egentligen är som står i vägen för lyckan. Förmodligen är det mest jag själv, och det fängelse jag har byggt åt mig genom att vara dömande mot mig själv och inte tillåtas att få vara lycklig.

Här är mina samlade tips på hur man blir lyckligare. Några lever jag redan efter, andra kan jag förbättra och ytterligare några är obeprövade. Det är fokus på de små sakerna som man själv har makt att förändra. Visst är det underbart att hitta sitt livs kärlek eller att köpa sitt drömhus, men man blir inte automatiskt lycklig av det, om man inte redan har en solid grund att stå på, där man är nöjd och tillfreds med sitt liv och sig själv.

1. Du bestämmer om du ska vara lycklig eller inte. Många människor är lyckliga utan någon synbar objektiv anledning. Andra har det väl förspänt på många områden i livet men är ändå olyckliga.
2. Hjärnan är formbar och förändrar sig på cellplanet nästan varje sekund. Varje liten positiv tanke är bra för dig.
3. Allt du har är här och nu och dina framtidsplaner.
4. Sluta oroa dig gråhårig över sådant som kanske inte ens kommer att hända.
5. Sluta jämföra dig. Till synes lyckliga och lyckade personer kanske bara visar upp en fasad. Alla har problem.
6. Du kan inte vara vän med alla om du samtidigt ska vara sann mot dig själv.
7. Identifiera dina passioner och gör mer av dem.
8. Var tacksam för det du har istället för att tänka på det du inte har.
9. Begränsa ditt intag av nyheter. De flesta nyheter som kablas ut är oroande och negativa och tynger ner ditt sinne. Viktiga saker får man alltid veta ändå.
10. Bli inte slav under pengar. Har man bara så att man klarar sig, så blir man inte lyckligare av mer pengar.
11. Vid stressiga och irriterade situationer, fråga dig om du kommer att minnas detta imorgon eller om ett halvår. Inte? Strunta i det. Ja? Ta tag i saken direkt.
12. Visa hur mycket du bryr dig om dem du älskar.
13. Säg vad du tänker till din partner.
14. Imponera på dig själv, inte på andra.
15. Minns komplimangerna och glöm oförrätterna.
16. Fatta dina egna beslut om ditt liv.
17. Engagera dig för de svaga.
18. Gör saker tillsammans med familjen för att stärka era band.
19. Var inte bitter på dem som har varit elaka mot dig. Låt dig inte knäckas, för då har de vunnit.
20. Ha inte så många saker i din ägo, det ger mindre oro och bekymmer.
21. Investera tid och pengar i dig själv.
22. Ju mer du har åstadkommit i livet, desto fler fiender får du.
23. Var inte avundsjuk. Du har redan, eller kommer att få, allt du behöver i livet.
24. Hjärtats kraft är stor, dess magnetfält är 50 gånger starkare än hjärnans och det når långt utanför kroppen. Vilka personer vill du ska finnas inom ditt ”hjärtområde”?
25. Du har rätt att existera utan att behöva ge av dig själv till andra. Du väljer själv vem och vad du vill lägga din energi på.
26. Andas rätt, motionera, ät bra mat, drick tillräckligt med vatten, vila och ha tråkigt ibland.
27. Ingen kan göra dig lycklig utom du själv.

 

 

2 kommentarer

  1. Jättefint att läsa Att bli lycklig(are). Jag tror de flesta klurar på det. Något som jag kom att tänka på när jag läste dina punkter var att många av dem kan kopplas till självkänsla (eller jag kopplar till det). Vad tänker du om det?

    1. Tack för feedback! Visst har många av punkterna i Att bli lycklig(are) med självkänsla att göra. För att kunna sträva mot ett lyckligare liv behöver man ha kommit en bit i sitt arbete med självkänslan. Man måste sluta att vara hård och dömande mot sig själv och istället investera tid och kärlek i sitt jag. Det är ju något man får jobba med under hela livet och det finns inga enkla genvägar. Det hänger på en själv om man ska bli lycklig eller inte, det är inget man kan lägga i händerna på någon annan. Alltför många tror att lyckan kommer automatiskt genom yttre händelser, men den kommer ju inifrån, från dig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *