Vattenfasta

Jag började vattenfasta i juli efter att ha läst Sanna Ehdins ”Stora fasteboken”. Den utlovade viktnedgången lockade, men det som gjorde mig mest intresserad var aktiveringen av den så kallade autofagin, de djupt rensande funktionerna i kroppen (som rätt utförd fasta sätter igång), och minskad inflammation i kroppen (som binder vätska). På ett andligt och psykologiskt plan lockade mig de minimalistiska och introverta komponenterna i fastan.

Jag är snart 45 år och har insett att det är i den här åldern som man lägger grunden till sin ålderdom. Och jag vill, och tänker bli, en av de där energiknippena till tanter som inte tar en enda medicin, tränar regelbundet och inte äter en massa socker och tillsatser. Då kan jag inte ha ett stagnerat flöde i kroppen. Allt gammalt skräp måste ut! Det får ta den tid det tar. Att rensa inombords ska ges lika mycket tid och kraft som att rensa i sin yttre värld, vilket jag ju gjorde med stort engagemang för några år sen när jag gick igenom hela huset i min ”minimalistrensning”.

De första gångerna jag vattenfastade gjorde jag en del fel. Det står faktiskt fel i bokens första upplaga som jag lånade på biblioteket, så det var därför. Men misstagen uppdagades när jag läste mer uppdaterad information på nätet. När man fastar är det enbart VATTEN, KAFFE, GRÖNT EJ SMAKSATT SENCHA-TE samt VATTEN MED HAVSSALT/BIKARBONAT som får intas. INGET ANNAT. Det enda man kan lägga till i de varma dryckerna är en tesked kokosolja, som ger lite extra smak och mättnad och inte stör autofagin.
Efter ett par gånger hade jag lärt mig hur man skulle göra. Det är ju egentligen väldigt enkelt.
Varför är det så strikt? Varför inga smaksatta teer eller örteer? Varför inte pressad citron? Eller juicer? Nej, för då är det ingen äkta vattenfasta, då är det bara kalorirestriktion eller bantning vilket också kan vara bra för en del, men inte om man är ute efter djuprensning som jag är.

 

De effekter jag har fått hittills av vattenfastan är:
– klarare röst
– rörligare kropp
– mindre ont i kroppen
– bättre sömn
– tolererar värme bättre
– är mindre intresserad av onyttig mat
– viktnedgång på flera kilo
– bättre fart på sköldkörteln
– bättre tänder
– bättre hormonbalans

Jag fastar i 1 – 1,5 dygn per vecka beroende på hur livet ser ut. Jag försöker göra plats för fastan varje vecka och blir besviken om det inte går.
En fastedag börjar med att jag gör en sköljning av systemet genom en så kallad alkalisk flush (vatten med epsomsalt och bikarbonat), sedan tar jag en halv kopp kaffe (dricker annars inte så mycket kaffe utom just när jag fastar). Senare på dagen dricker jag sencha-te. Utöver det endast rumstempererat eller varmt vatten. Lite senare på eftermiddagen när det är lätt att känna sig frusen, lite hungrig och trött brukar jag ta på mig något mer klädesplagg och ta en saltshot, det vill säga ett glas vatten med havssalt. Mineralerna gör att man piggnar till, och det är inget som stör autofagin. Att fortsätta dricka varmt grönt te är också bra.
Jag fungerar som vanligt under fastan, kan till och med jobba, handla och laga mat åt resten av familjen. Men jag brukar automatiskt ta det lugnare och blir mer inåtvänd till sinnet under fastedagarna.

Det finns väldigt mycket att säga om fastans effekter, och mycket av det finns nedskrivet, inte minst i Sanna Ehdins gedigna material som kan läsas både i bokform och på Ekoappen samt på hennes sociala medier. I mitt inlägg idag har jag främst velat dela mina personliga erfarenheter, som alltså är mycket positiva. Detta är inget fasteprotokoll (därför har jag inte angett några exakta mått), utan det är viktigt att utbilda sig ordentligt innan man börjar! Men man behöver inte gå någon dyr kurs om man inte vill. Läs Stora Fasteboken och följ det som står i den! Men lånar du den på biblioteket som jag gjorde, kolla så att det är andra upplagan eller senare!

Trots alla lovord till fastan är det ändå viktigt att poängtera att vattenfasta inte är för alla. Man ska vara försiktig vid vissa sjukdomstillstånd och vid ätstörningar. Det finns dock varianter på fasta som de flesta kan prova på, som till exempel födofasta och periodisk fasta.

Jag har kombinerat vattenfastan med att gå kursen Goda matvanor hos Ulrika Gabriel. Det har varit den sista pusselbiten för mig för att kunna ta itu med dåliga vanor kopplade till ätande. Jag kan varmt rekommendera kursen som varken är dyr, tidskrävande eller krånglig och den ger mycket goda resultat. Det handlar om att förändra hela sitt förhållningssätt till mat och sina tankebanor, vilket är mycket intressant.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.