Odla tomater med mig!

Jag tycker om att djupdyka i ett fåtal ämnen och bli riktigt duktig på det, snarare än att vara lite halvbra på en massa saker. Tomatodling är något jag har satt mig in i ordentligt de senaste åren, och numera misslyckas min odling sällan på grund av den mänskliga faktorn. Förra året blev ett rekordår då jag skördade mer än 1000 tomater från ett 40-tal plantor från stora krukor på verandan i österläge. Jag och min familj äter fortfarande frysta och torkade tomater fast vi är i mitten av februari. Vi köper inga tomater som importeras från Spanien och Marocko under vintern. Men redan om drygt två månader brukar Gröna Butiken här på Österlen starta sin försäljning av växthusodlade tomater i sin gårdsbutik och närliggande mataffärer, och då köper vi deras tomater fram tills våra egna har kommit igång.

Eftersom försäljning av tomatfrön har blivit en allt större del av min verksamhet, tycker jag att det har blivit dags för ett inlägg om tomatodling. Många av mina kunder är osäkra på hur de ska lyckas med sin odling, och då tycker jag att det passar bra att erbjuda en liten kunskapsbank där man kan gå in och läsa i samband med sitt frö-köp.


Såhär ser vintertomaten Grappolo d´Inverno ut. Frön finns i min webshop!

Observera att jag kommer att berätta hur jag gör och vad som funkar för mig med mina krukodlade tomater här i odlingszon 0 på Österlen. Jag har ingen erfarenhet av att odla längre upp i landet och tycker inte det blir bra att bara skriva teoretiskt om något som jag inte själv har upplevt. Bor du långt norrut i landet är mitt tips därför att du kompletterar med att läsa på någon blogg eller sida skriven av någon som odlar just i din odlingszon. Likaså om du vill läsa om vad som behövs för att odla tomater i växthus.

Nummer ett är att införskaffa frön, gärna ekologiska, äldre sorter. Men det är ju roligt med alla nya sorter som kommer också! Om du själv vill kunna ta frön ska du titta på fröpåsen så det inte står F1-hybrid. Dessa tomater kan vara nog så goda och spektakulära, men man inte ta frön ifrån dem och odla kommande år, i alla fall inte om man förväntar sig att få samma resultat som man fick första gången. Skaffa även ekologisk såjord och ett lämpligt odlingstråg eller brätte att så i, om du inte redan har det. Om tråget eller brättet har avrinningshål är det också viktigt att ha något under. En bricka eller skobricka (finns t ex att köpa på Överskottsbolaget) kan funka bra.
Fundera på hur många frön du behöver så. Lite svinn blir det alltid: frön som inte gror och plantor som inte utvecklas som tänkt. Bestäm dig för ett antal plantor som kan vara lagom och så några extra frön i reserv. Tänk på att tomatplantor kan vara en trevlig och uppskattad gåva att ha med sig till vårens festligheter och middagar. Men tänk också på att du kanske kommer att plantera några avbrutna toppar och tjyvade sidoskott, så att det i slutändan blir fler plantor än du hade tänkt i alla fall!
Fyll ”cellerna” i tråget med såjord, stick ner ett frö i varje och täck det med jord. Fukta med vatten och håll fuktigt under hela groningstiden. Täck hela odlingstråget med plastfilm och se till att rummet hålls varmt dagtid och svalt nattetid. Ljust eller mörkt kvittar.
När fröna har grott och små plantor tittar upp är det dags att avlägsna plastfilmen och stänga av värmen dagtid. Nu är det istället ljuset utifrån som är det viktiga, så nu behöver plantorna stå vid ett fönster.
När plantorna fått ett andra bladpar (förutom det första som tittade upp vid groningen) är det dags att plantera om i enskilda krukor med mer jord. Håll fortsatt svalt och ljust i rummet. Nu är det viktigt med tillskottsbelysning om plantorna inte står i ett söderfönster och det är fint väder nästan varje dag. Det finns många växtbelysningar i olika prisklasser att välja på och de kan användas till mer än bara tomatplantor, så det är en riktigt bra investering för alla som gillar att odla.

Det man eftersträvar är att få tomatplantorna att växa långsamt, det är därför det är flera viktiga moment att tänka på i plantans olika utvecklingsfaser. Bleka, rangliga plantor som rusar iväg på höjden vill man undvika.

När plantorna är 20 cm höga är det dags att slutgiltigt omplantera dem i en stor kruka (om man vill ha dem i kruka och inte på friland eller i växthus). Hantera plantorna varsamt så de inte knäcks. Om toppen på en planta går av vid omplanteringen – plantera den i en egen kruka så får den snart rötter och börjar växa.
Den bästa jorden för tomater är Åke Truedssons tomatjord som Emmaljunga tillverkar. Det finns också olika jordblandningar för ekologisk grönsaksodling som funkar bra. Kolla vad din plantskola har eller kan ta in.
Förhoppningsvis har man nu lyckats tajma att plantorna har nått sin rätta ”utplanteringshöjd” 2o cm med rätt tidpunkt för utplantering. Jag planterar ut mina tomater i maj-juni. Utplanteringen kan man göra när utetemperaturen överstiger åtta grader. Enstaka kyligare nätter kan plantorna klara av, men genomsnittstemperaturen måste vara minst åtta grader. Detta är en av anledningarna till att man inte ska så sina frön för tidigt, så att plantorna ränner iväg på höjden medan det fortfarande är för kallt för dem att komma ut. Jag brukar låta mina plantor stå i skuggan de första dygnen så de vänjer sig vid utemiljön och särskilt vid solen, som kan missfärga bladen om plantan inte är redo. Och bladen är ju av oerhörd vikt för plantans fotosyntes, så dem vill vi ha intakta.
Om inte alla plantor har nått rätt höjd, kan det ändå vara skönt för dem att få komma ut. Jag har ett litet växthus där många tomatplantor har fått mellanlanda och växa till sig innan omplanteringen till större kruka. Jag brukar täcka över taket på växthuset så att plantorna inte får för stark sol på sig i början.
Nu är det också dags att börja med gödning. Bäst är att skaffa en riktig ekologisk tomatgödning, som t ex Åke Trudesson säljer. Man kan också tillverka egen av t ex nässelvatten. Gödsla kruktomaterna vid varje vattning. Vattna varje dag om det inte regnar ihållande.

Det tar åtta veckor från blomning till skörd hos de flesta tomatsorter, naturligtvis lite beroende på väder och vind. Att tjyva plantan eller inte är en smaksak. Tjyvar man inte behövs mer gödning, och skörden brukar också bli större. Vill man tjyva, kan man använda sidoskotten till att driva upp nya plantor, om man har plats.

Så fort en tomat börjar skifta färg är det dags att plocka den, så får plantan kraft till att få resten av frukterna att mogna.
Vintertomater skördar man klase för klase när högst 70% av tomaterna på klasen är mogen.
I augusti vill man inte ha fler blommor, eftersom de flesta inte kommer att hinna utveckla sig till mogna frukter innan höstens kyla kommer. Klipp av alla toppar ovanför den högsta tomatklasen, så koncentrerar sig plantan på att få alla små kart att mogna istället för att sätta nya blommor. Sluta samtidigt att gödselvattna. Ofta regnar det mer vid när det går mot höst, och man behöver inte vattna lika flitigt längre.

När nattemperaturen sjunker till fem grader är det dags för slutskörd. Temperaturskillnaderna mellan dag och natt kan bli påfrestande för tomaterna och vi vill ju rädda så många vi kan till höst och vinter. Plocka in alla tomater som nått full storlek, även om de fortfarande är gröna. De mognar färdigt inomhus, liggande i en stor skål eller på en bricka.

Stora skördar kan man mixa till ”krossade tomater” tillsammans med chili och vitlök och frysa in i portionspåsar eller burkar. Små tomater är enkla att dela på mitten och ugnstorka på låg värme, sedan kan de förvaras i en stor glasburk och användas till grytor och såser. Lägger man in dem i olivolja får de tyvärr kortare hållbarhet. Vintertomaterna får mogna klart på sina klasar i ett svalt och mörkt utrymme och kan ofta lagras flera månader. De är lite smaklösa och passar bäst i varm matlagning. Om vintertomaterna mognar snabbt och börjar ruttna eller mögla är det bäst att ta hand om de friska exemplaren snabbt. Det är perfekt att göra krossade tomater på dem om man snabbt måste konservera en större mängd.
Många av de tomater jag odlar har väldigt lång lagringstid Ofta kan de ligga i rumstemperatur i flera månader, så man behöver egentligen inte känna någon stress över en stor tomatskörd. Ät och konservera i din egen takt!


Den vackra indigotomaten Nightshade. Finns i mitt sortiment! 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *