Om gratisnöjen – eller när ett rikt inre liv leder till yttre enkelhet

”De bästa tingen i livet är gratis” har vi fått höra sen vi var små. Men om det nu verkligen är så, varför tycks de flesta sträva efter nöjen och företeelser som kostar massor med pengar? Shopping, restaurangbesök, biobesök, konserter, fina viner, utlandsresor, dyra skönhetsbehandlingar. Ja, allting som är roligt kostar ju pengar! skulle nog många säga. Men är det verkligen så?

Jag har funderat mycket över huruvida alla kostsamma nöjen och alla saker som vi släpar hem från butikerna verkligen förbättrar vår livskvalitet. Jag tror faktiskt att vi bara kan uppskatta nöjen som långresor och uteliv till en viss nivå. Sedan blir det en livsstil som vi fortsätter upprätthålla, som ger kickar för stunden men tomhet efteråt eftersom det ju kommer en vardag också och gränsen däremellan blir för skarp. Att återgå till jobbet en måndag efter en fullspäckad nöjeshelg kan bli tungt och lösningen blir after work med några glas vin och bio mitt i veckan. Men är det verkligen en lösning på sikt för en hållbar livsstil – både för miljön, ekonomin och det egna välbefinnandet? Är det inte bättre att försöka uppskatta den enkla och billiga vardagen lite mer?
Vad gäller shopping av prylar är min absoluta övertygelse att det skapar ångest och problem så fort man har mer än det som man verkligen tycker om och behöver. Även gåvor kan vara problematiska. På sociala medier har jag den senaste tiden lagt märke till att personer som fyller år blir överösta med smycken, presentkort, vinflaskor, chokladaskar, glas och allt mellan himmel och jord. Saker som absolut är fina och till viss del användbara. Men tämligen onödiga i ett hem som de flesta har arbetat på att bygga upp sedan 20-årsåldern. Fyller man 50 har man redan allt. Vid 40 också för det mesta. Alla dessa presenter ska användas, förvaras, rengöras och till slut måste någon ta saken till återvinningen eller loppisen – DÄR DEN BLIR NÅGON ANNANS PROBLEM. Det kan verka underbart med en stor födelsedagsfest med presentbord eller en shoppingdag på närmaste galleria. Men det finns en baksida – både för dig själv och för din planet.

Ett rikt inre liv är en grundförutsättning för yttre enkelhet. Att man är lugn och trygg i sina beslut och ointresserad av att döma och dömas utifrån prestige och prestationer.

Jag menar inte att man ska sluta betala för nöjen någon gång ibland eller att aldrig mer bege sig till ett köpcenter. Jag menar bara att det är bra för alla att slå av på takten lite. Jag har själv under min minimalistiska resa upplevt känslan av att man kan ha både pengar och tid – något som de flesta tycks vara i avsaknad av och på ständig jakt efter. Allting hänger ihop. Jag jobbar mindre men jag konsumerar också mindre eftersom jag kan självhushålla och har slutat att shoppa, och eftersom jag ägnar mig mest åt sysslor som inte kostar så mycket eller ingenting, får jag ändå pengar över. Jag upplever sällan stress längre och kommer i god tid när jag har ett klockslag att passa. När jag senast var bortbjuden kom jag och min man strax före utsatt tid, medan de andra gästerna kom en halvtimme för sent med andan i halsen och såg fullständigt slutkörda ut under middagen. Jag är stolt över att säga att jag inte stressar längre och att jag har tid att prata med människor ordentligt och med hela mig själv närvarande i nuet. Det finns inget positivt eller fint i att ha för mycket att göra hela tiden. Tvärtom gör du dig själv och dina medmänniskor en otjänst i långa loppet genom att hela tiden tänja på gränserna för vad som är sunt eller ens möjligt att genomföra.

Mina bästa gratisnöjen är dessa:
Fotografering. Kräver i sin enklaste form bara en bra mobilkamera, vilket de flesta ändå redan har nu för tiden. Vill man bli snäppet proffsigare kostar inte en bra systemkamera alltför mycket och varar i många år. Jag har båda delar och tar nästan dagligen bilder på mina djur och ute i naturen, något som skänker stor glädje. Jag lägger ut bilder på sociala medier och har dem till försäljning på Mostphotos, för att göra något med dem.

Titta på stjärnhimlen. Att ha ett litet teleskop vore förstås fantastiskt, men man kommer ganska långt med blotta ögat, en kikare och en app som visar de olika himlafenomenens namn.

Picknick. Mat ska man ändå äta och det är roligare att äta den utomhus i en miljö som man inte vistas i varje dag. Det underlättar naturligtvis att vara intresserad av matlagning, och är man det slår en picknick vilket restaurangbesök som helst, för maten blir alltid godast när den är tillagad i det egna köket.

Samla vilda växter, odla och självhushålla. Nästan hela året kan man samla örter, bär, växter, frukter och svampar i naturen och det är en otrolig tillfredsställelse att fylla sina förråd med gratis mat och dryck. Kombinerat med lite odlingar i så stor skala som känns lustfyllt ger en härlig känsla av ett rikt liv. Frön och plantor är ganska billigt. Man kan också byta till sig frön eller lära sig samla in sina egna frön från fjolårets odlade växter. För att bevara sina skördar behöver man för det första möjlighet att kunna torka och frysa in, sedan kan man lära sig andra metoder efter hand.

Ta hand om hälsan. Det är ett område som kan bli väldigt dyrt om man köper mirakelkrämer och dyra gymkort. Men det kan räcka med att göra egna skönhetsprodukter hemma av sådant som du ändå har i skafferiet eller kan köpa billigt, att träna yoga och gå ut och springa utan en massa fancy träningskläder.

Promenader. En underskattad och njutbar motionsform som tillåter samtal och betraktande av naturen runt omkring. Kostar inte mer än ett par bra skor och en jacka, som du ändå redan har.

Vårda relationer. Kanske den allra viktigaste punkten. Att umgås med sin familj, sina föräldrar, släktingar och vänner kostar inget. Man behöver inte alltid ses på stan för att shoppa och äta lunch –  man kan ses på picknick, gå en promenad eller träffas hemma hos varandra och laga mat tillsammans. Man måste inte ge varandra dyra presenter hela tiden heller. Förbrukningsvaror är bra. Blommor också. Eller något som personen uttryckligen har önskat sig och behöver. Att ge av sin tid och lyssna på varandra med odelad uppmärksamhet är ändå den finaste gåvan! Har du djur räknas de in här också. Det är inte gratis att ha djur hemma, men relationen med dem är gratis!

Skriva, läsa, lyssna på musik, se på film. Allt detta kan man göra gratis eller ytterst billigt. Det finns bibliotek där man kan låna alla medier helt gratis, utnyttja det! Streamingtjänster kostar inte så mycket och kan definitivt vara värt pengarna med tanke på utbudet.

Laga mat och baka. Som jag skrev ovan, mat behöver vi ändå äta varje dag. Så det är lika bra att låta det bli till ett nöje, genomsyrat av lust. Att planera matsedel, skriva inköpslista, handla och till slut laga till den hemköpta maten kan faktiskt vara roligt året runt, både till fest och vardag. Några tips att tänka på för att komma dit: Dela på matansvaret om ni är flera. Klipp ut nya intressanta recept ur tidningar/skriv ut från nätet och spara i en pärm. Laga aldrig något annat än GOD mat. Tänk på råvarornas kvalitet och köp så mycket som möjligt ekologiskt. Variera genom att följa årstiderna. Köp inga halvfabrikat.

Utflykter. Istället för dyra långresor kan man göra många korta utflykter. Se dig omkring vad som finns i din närhet och planera att besöka dina favoritplatser minst en gång om året. Låt dina intressen styra. Det kan t ex vara gårdsbutiker, nationalparker, fyrtorn eller fågelsjöar. Ta fika eller mat med och hoppa över att köpa den där fabriksprocessade GB-glassen för 25 spänn – gör egen glass när du har kommit hem istället.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *