Flytande lunch (och jag syftar inte på….)

Jag tror på att äta mindre och mindre med åldern – när man är 45 ska man t ex äta hälften av den mängd man åt när man var 20 – och jag tror på att låta magen vila från mat mellan måtiderna. Rekommendationer om att äta tre stadiga mål mat om dagen och tre mellanmål passar säkert en del människor, men jag äter gärna bara frukost och middag och en mycket enkel lunch, gärna i form av en näringsrik smoothie. Absolut inga mellanmål. Att dricka ordentligt med vatten under hela dagen är viktigt. Jag har en “water reminder”-app där jag fyller i det jag dricker för att försöka nå mitt dagliga mål.
Detta passar för mig, och jag har kommit fram till det efter att ha provat ut mitt perfekta ätmönster under många år. Men jag är övertygad om att många äter alldeles för ofta, fel sorts mat och för mycket, så hoppas att mitt inlägg kan ge igenkänning och inspiration.

Jag tänkte ge tips på min bästa lunchmat – smoothien. Jag tycker det är hopplös att behöva tänka på matfrågan ytterligare en gång förutom frukost och middag, trots att jag älskar att laga mat. Lunchen stoppar upp mitt flöde, jag vill inget annat än att fortsätta dagen och därför ska pausen mitt på dagen vara så kort som möjligt. Då är smoothien perfekt. Det är enkelt att ha ingredienserna hemma, det går fort att köra dem i mixern, det blir väldigt gott och det går att göra en smoothie väldigt näringsrik.

Jag har lånat och köpt böcker om smoothies och det enda jag har lärt mig av dem är att jag inte behöver några recept för att göra de godaste smoothies man kan tänka sig. Det enda jag behöver är att lista mina favoritingredienser, dela upp dem i kategorier och sedan blanda som jag önskar. Alla kategorier behöver inte vara med varje gång, eller så tar man flera råvaror från samma kategori. Fyll själv på mina kategorier med dina favoritråvaror om du har andra. Hur man kan blanda för att få önskad balans på sin färdiga dryck är något man lär man sig snabbt!

 

En fantastisk smoothie som jag gjorde häromdagen, med kokosmjölk, banan, hallon, lingonpulver, nötsmör och rosenvatten. 

 

Kategori 1- Vätska: fil eller yoghurt, kokosmjölk, färskpressad juice av t ex apelsin, havremjölk. Lämplig mängd för ett stort glas: 1,5 dl.

Kategori 2 – Konsistensgivare: banan, avokado. 1 frukt per glas.

Kategori 3 – Gröna blad: spenat. 1-3 blad per glas.

Kategori 4 – Frukt: färsk ananas, kärnfri melon, kiwi. 1 dl per glas.

Kategori 5 – Bär: vinbär, jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, lingon. 1 dl per glas.

Kategori 6 – Näringsboosters: bärpulver, hampaproteinpulver, nyponpulver, nässelpulver, matchapulver, kokosolja, färskpressad ingefära, gurkmeja, citron eller lime, nötsmör. 1 msk per glas av det man önskar.

Kategori 7 – Kryddor: vaniljpulver, ceylonkanel, saffran, rosenvatten. Från en nypa upp till en tesked per krydda, beroende på vilken smakstyrka den har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *